Četvrtak, 16 Ožujak 2023 08:52

Ljudska prava odraz su demokratskih vrijednosti i društvenog napretka

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Govoreći na plenarnoj raspravi o smjernicama EU-a o borcima za ljudska prava, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak izrazila je zabrinutost zbog kontinuiranog nasilja nad borcima za ljudska prava koje se bilježi diljem svijeta, a posebno u autoritarnim režimima, te pozvala europske institucije i države članice da pojačaju svoje napore u njihovoj zaštiti.

MEP Suncana Glavak„Prema podacima platforme protectdefenders.eu, u 2023. godini gotovo svaki dan prijavljen je jedan slučaj kršenja prava boraca za ljudska prava. Od 2016. godine na platformi je evidentirano preko 4600 takvih slučajeva, od kojih se većina odnosi na represiju pojedinaca. Veliki broj njih bio je izložen kršenju svojih ljudskih prava. Bili su meta pogubljenja, mučenja, premlaćivanja, proizvoljnog uhićenja i pritvaranja, prijetnji smrću, uznemiravanja i klevete, udruživanja, okupljanja“, objasnila je eurozastupnica Glavak.

U većini slučajeva djela počinjena protiv branitelja ljudskih prava krše i međunarodno i nacionalna prava, a u nekim se zemljama protiv boraca za ljudska prava koriste zakoni koji su i sami u suprotnosti s međunarodnim pravom o ljudskim pravima.

Eurozastupnica Glavak stoga je naglasila da uspostavljanje učinkovitog normativnog okvira za djelovanje u odnosima s državama u kojima se krši prava boraca mora biti preduvjet za suradnju.

“Dostojanstvom se ne trguje. Ono je temelj socijalnih odnosa i ljudskosti i predstavlja odraz naših društava i našeg napretka”, zaključno je poručila zastupnica Sunčana Glavak.