Četvrtak, 20 Travanj 2023 09:44

Tržište kriptovaluta svesti u zakonske okvire i povećati oprez kod transakcija

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

U Europskom parlamentu je održana rasprava o tržištima kriptoimovine na kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak.

 - Posljednjih je godina porast digitalnih valuta revolucionirao način na koji razmišljamo o novcu, ali je također izazvao ozbiljnu zabrinutost u vezi s potencijalom nedopuštenih aktivnosti, osobito pranja novca - rekla je eurozastupnica Glavak napomenuvši da ni tradicionalni financijski sustavi nisu imuni na pranje novca.

MEP Suncana Glavak EP - To je sistemski problem koji zahtijeva višestruki pristup za rješavanje. Iako je istina da transakcije kriptovalute može biti teže pratiti nego tradicionalne financijske transakcije, vrijedi zapamtiti da su velika većina korisnika kriptovalute legitimni pojedinci i tvrtke koje ovu tehnologiju koriste u legitimne svrhe - poručila je Glavak.

Podsjetimo, izvješće o tržištima kriptoimovine dio je paketa zakonodavnih prijedloga za jačanje pravila EU-a protiv pranja novca i financiranja terorizma. Ažuriranjem se želi proširiti opseg pravila na određene kriptoimovine za koje postoji sve veći rizik iskorištavanja u kriminalne svrhe i svrhe pranja novca.

Kako bi se spriječilo pranje novca u prostoru kriptovaluta, poduzimaju se koraci poput implementacije politika Know Your Customer (KYC) i Anti-Money Laundering (AML), koje od korisnika zahtijevaju identifikaciju i podvrgavanje dubinskim provjerama.