Petak, 26 Svibanj 2023 09:39

Neprihvatljivo da se odgovornost za štetu od tuče prebacuje na građane

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica i članica Odbora za poljoprivredu nakon rasprave vezano za sustav obrane od tuče, poslala je priopćenje za javnost, koje donosimo u nastavku: - Iz godine u godinu svjedočimo velikim štetama na poljoprivrednim usjevima i imovini građana koje je prouzročila tuča. Te štete nisu problem samo domaćem proizvođaču hrane (poljoprivredniku)  ili problem imovine građana i nije ih dovoljno promatrati isključivo kroz  prizmu nadoknade štete poljoprivredniku kroz osiguranja od tuče već je to daleko širi problem. Naime, uništeni usjevi su problem svima jer kao posljedicu imamo veći uvoz poljoprivrednih proizvoda, vrlo često daleko niže kvalitete nego što su to domaći proizvodi.

Odbor poljoprivreda 103 tematska 4O tome sam ponovno upozorila na tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora predstavnike Ministarstva poljoprivrede da moramo daleko veću pažnju posvetiti načinima prevencije šteta na poljoprivrednim usjevima, poljoprivrednim gospodarstvima i imovini građana, ali i na činjenicu da Ministarstvo poljoprivrede nema adekvatno rješenje za ovaj problem. Zatražila sam, stoga, da se do usvajanja novih zakonskih normi – dosljedno primjenjuje postojeći Zakon o sustavu obrane od tuče. Naime, nakon što su se stručnjaci iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske usuglasili da dosadašnji način protugradne obrane nije dobar zbog toga što nije dovoljno učinkovit i zagađuje, Zakon ipak nije izmijenjen, a domaći proizvođači doslovno su ostavljeni da se snalaze kako god umiju i znaju. Zatražila sam da se žurno promijeni Zakon, ukoliko struka smatra spornim način obrane od tuče i da se protugradna obrana mora provoditi u skladu sa modernim dostignućima. Prioritet treba biti taj da se minimalizira šteta uslijed tuče (koja je bila znatno manja kada se koristila protugradna obrana putem raketa), a ne da se isključivo bavimo posljedicama tuča koje su sve razornije. Jer je to daleko skuplje, neisplativije i dugoročno iznimno štetno. Dok se Zakon ne promijeni, postojeći se dosljedno treba provoditi! Brojni agronomi i drugi stručnjaci se slažu da je protugradna obrana prava prevencija šteta na poljoprivrednim usjevima i poljoprivrednim gospodarstvima. Prema informacijama zadnja protugradna raketa se na području Požege ispaljivala prije 5 godina, a u samo zadnjih mjesec dana smo imali jako nevrijeme praćeno tučom koje je uzrokovalo velike štete na području Požege.

Nedopustivo je i neprihvatljivo da se odgovornost zbog posljedica tuče prebacuje na hrvatskog poljoprivrednika, a da mu Ministarstvo tek nudi opciju osiguranja usjeva i nasada te nabavu protugradne mreže sredstvima EU fondova, odnosno obnovu poljoprivrednog zemljišta! Međutim i kod osiguravanja usjeva i nasada postoji problem jer osiguravajuće kuće našeg poljoprivrednika ne smatraju važnim poslovnim subjektom. Velika odgovornost je stoga na Ministarstvu poljoprivrede koje bi trebalo uložiti daleko veće napore da poboljša pregovaračke sposobnosti hrvatskom poljoprivredniku kod osiguranja usjeva.Hrvatski poljoprivrednici imaju tek 3 posto osiguranih usjeva, dok je u susjednoj Sloveniji osigurano čak 43 posto usjeva što dovoljno govori o problemu koji imaju hrvatski poljoprivrednici. Ovim putem pozivam lokalne čelnike i županicu da poduzmu sve aktivnosti kako bi se protugradna obrana i postojeći zakon dosljedno provodio za zaštitu naših građana, imovine i poljoprivrednih usjeva - stoji u priopćenju saborske zastupnice Martine Vlašić Iljkić.