Subota, 17 Lipanj 2023 16:08

Udružena oporba uputila Zahtjev za sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine županije na temu: Bujične poplave

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Udružena oporba uputila Zahtjev za sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine Požeško-slavonske županije na temu: Bujične poplave na području Požeško slavonske županije(uzroci, posljedice i otklanjanje mogućnosti ponavljanja takvih događaja) o čemu je dostavila i priopćenje za medije koje donosimo u nastavku.  

 - "Potaknuti učestalim bujičnim vremenskim nepogodama, nesnalaženjem odgovornih i nemogućnošću utvrđivanja odgovornosti za nastale probleme i štetu koja kontinuirano nastaje na pojedinim podučjima naše Županije,nasstojanjem da se utvrde razlozi koji dovode do bujičnih poplava i načina rješavanja tog problema,dostavljamoVam Zahtjev za sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine Požeško -slavonske županije, na temu: Bujične poplave na području Požeško slavonske županije (uzroci, posljedice i otklanjanje mogućnosti ponavljanja takvih događaja)  .

Ono što naše građane najviše smeta je prebacivanje odgovornosti službi koje bi trebale raditiprvenstveno na prevenciji ovakih događaja (Hrvatskih voda, Tekije d.o.o.), te nerješavanje postoljećih problema.

Šokantan je iskaz upravitelja Hrvatskih voda u Požegi kako u preoteklih  15-20 godina od državave nisu dobili sredstva za obnovu 110 kilometara kanala a da se 100 kilometara kanala uopće ne kosi.

Na izvanrednoj sjednici želimo nazočnost predstavnika Hrvatskih voda, Tekije, Hrvatske željeznice i po potrebi drugih službi od čijeg djelovanja (odnosno nedjelovanja)  nastaju uzroci bujičnih poplava i koji su mjerodavni za predložiti način rješavanja tog problema.

            Kako bi u buduće izbjegli prebacivanje odgovornosti za posljedice ovakvih nepogoda te kako bi aktivno potakli  rješavanje ovog problema,  u smislu aktivnosti i osiguravanja financija za potrebne radove,  predložili bi županicu Antoniju Jozić kao kordinatora između nadležnih ustanova te osobu koja svojim autoritetom može, i mora, utjecati na to da se iz državnog proračuna namaknu sredstva za trajno otklanjanje uzroka ovakavih nepogoda te da nadležne službe rade na učinkovitiji način.

Predlažemo slijedeći Dnevni red:

1. Rasprava o uzrocima, posljedicama i načinu rješavanja problema bujičnih poplava  na području Požeško-slavonske županije (rasprava vezana za  probleme u vezi bujičnih poplava uz sudjelovanje nadležnih institucija).

2. Donošenje Zaključka kojim se  zadužuje Županica Antonija Jozić za koordinaciju s nadležnim ustanovama uključenim u aktivnostima za zaštitu života, zdravlja i imovine građana, s posebnim naglaskom na: 

- Hrvatske vode - analiza čišćenja kanala, prema planu i programu; a prema potrebi osigurati sredstva za žurne hitne intervencije  te lobiranje sredstava za obnovu čišćenje kanala te  košnju svih kanala koji su u proteklom vremenu bili uzrok bujičnih poplava,

- Hrvatske ceste - analiza stanja radova koji su u tijeku, te poduzimanje aktivnosti radi ubrzanja radova ,

- Tekija d.o.o –utjecaj slivnih voda o kojima vode skrb te analiza učinaka Aglomeracije na području Požeško slavonske županije. 

Dnevni red:

  1. Rasprava o uzrocima, posljedicama i načinu rješavanja problema bujičnih poplava na području Požeško-slavonske županije (vijećnici iznose probleme u vezi bujičnih poplava na svom području),
  2. Donošenje Zaključka kojim se  zadužuje Županica Antonija Jozić za koordinaciju učinkovitijeg načina obrane od bujičnih poplava za područje Požeško-slavonske županije

Potpisi vijećnika Županijske skupštine Požeško-slavonske županije koji svojim potpisom traže sazivanje tematske sjednice  Županijske skupštine  na temu: Bujične poplave na području Požeško-slavonske županije (uzroci, posljedice te donošenje Zaključka o aktivnostima županice Antonije Jozić u provedbi mjera zaštite od bujičnih poplava u Požeško-slavonskoj županiji):

Antonio Šarić (Most)

Vedrana Vondrak- nezavisna u klubu Mosta

Sanela Gruić- nezavisna u klubu Mosta

Damir Razumović (DP)

Draženko Kljajić (DP)

Mitar Obradović (SDP)

Luka Samardžija (SDP)

Kristina Šimić (SDP)

Zoran Krejči (SDP)

Arijana Pospišil- nezavisna u klubu SDP-a

Vladimir Milković -nezavisni u klubu SDP-a