Četvrtak, 28 Rujan 2023 13:03

Gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić obustavio poticajne mjere u tzv. Industrijskoj zoni kako bi zemljište u što kraćem roku rasprodao?

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Nakon održane 22. Sjednice Gradskog vijeća grada Požege i postavljenih pitanja u Aktualnom satu od strane oporbe, vijećnik SDP-a i predsjednik ŽO SDP-a Mitar Obradović uputio je i priopćenje za medije sa nekoliko postavljenih pitanja za gradonačelnika.

Na Gradskom vijeću ukinute poticajne mjere

Na devetnaestoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 12.04.2023.g stavljana je izvan snage Odluke o uvjetima, cijeni, poticajnim mjerama i postupku prodaje građevinskog zemljišta gospodarske namjene u Industrijskoj i Obrtničkoj ulici u Požegi iz 2017.g., unatoč protivljenju kluba vijećnika SDP-a.

Za gospodarsku djelatnost i zapošljavanje bile su predviđene poticajne mjere

Ukinutom odlukom poduzetnici su imali priliku kupiti građevinsko zemljištena kojem bi bili oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa, naknade za priključenje na sustav električne energije do 11 kw, priključka na vodu, kanalizaciju i plin i dijela komunalne naknade u prvim godinama djelatnosti.

Kako bi poduzetnici ostvarili pravo na navedena oslobođenja morali su  započeti izgradnju objekta najkasnije u roku dvije godine od zaključenja kupoprodajnog ugovora u kojem će morati početi obavljati gospodarsku djelatnost najkasnije u roku od tri godine od dana zaključenja kupoprodajnog ugovorai pri tome zaposliti najmanje dvanaest radnika, koji imaju prebivalište na području Grada Požege i čiji broj najmanje tri godine nisu smjeli smanjivati.

Odluka ukinuta jer grad nije sposoban kontrolirati provođenje ugovorenih obveza s poduzetnicima???

U obrazloženju Odluke o stavljanju izvan snage navodi se da će se nekretnine koje su obuhvaćene predmetnom odlukom moći prodavati po tržišnim cijenama.

Ovom Odlukom Grad je i službeno prestao poticati razvoj gospodarski razvoj kroz poticajne mjere kod prodaje zemljišta u vlasništvu Grada.

Sramotno je usmeno obrazloženje od strane Gradonačelnika prema kojem se od tih mjera odustaje budući Grad Požega nije u stanju pravno riješiti poštivanje ugovorenih uvjeta kod kupnje zemljišta po povlaštenim uvjetimate omogućiti stvarnim poduzetnicima poticajno ulaganje, a da pri tome sve općine i gradovi u našoj županiji to rješavaju bez problema.

U našoj Županiji samo Požega i Brestovac nemaju poticajnu prodaju zemlje ( i ostale mjere) u gospodarskoj zoni

Sramotno je da Grad Požega, kao županijsko središte, nije u stanju omogućiti poduzetnicima koji su voljni uložiti svoja sredstva u svom gradu, uvjete koje im pružaju Pleternica, Kutjevo, Jakšić, Velika, Kaptol, Čaglin, Pakrac i Lipik a da ne navodimo primjere drugih gradova u susjednim županijama.

Svjedoci smo kako poduzetnici iz našeg grada otvaraju pogone u drugim općinama i gradovima u našoj   županiji , ali i u drugim županijama.

Požega je tako uz općinu Brestovac   jedino mjesto koje poduzetnicima ne nudi poduzetničku zonu uz poticajne mjere za obavljanje gospodarske djelatnosti, uz uvjet novog zapošljavanja.

Važno je sada napuniti proračun bez obzira štetu budućeg razvoja i zapošljavanja

Očito Gradonačelnikova vizija upravljanjaGradomdoseže samo do kraja njegovog mandata,anjemu jedino važno popuniti proračun Grada u njegovom mandatu i zadovoljiti apetite njegove interesne skupine.

Gradonačelnik nema želju, a očito niti znanje stvoriti uvjete za razvoj poduzetništva i novog zapošljavanja stanovnika ovog grada, te na taj način omogućiti i ostanak mladih u gradu te time i dugoročno veći prihod u gradskom proračunu.

Tko će kupiti zemljište u industrijskoj zoni?

Zanimljivo je da je žurno nakon stavljanja poticajnih mjera van snage Gradonačelnikna 20. sjednici Gradskog vijeća donio odluku o prodaji zemljišta u Industrijskoj zoni i to čestice k.č.b.r. 4485, u k.o. Požega koja se nalazi odmah uz česticu zemljišta 4482/23. Navedeno zemljište je Grad prodao 2018.g. tvrtki FAST HOUSE d.o.o. uz uvjet početka gospodarske djelatnosti i poticajnog zapošljavanja. Tvrtka nije ispunila uvjete iz ugovora s Gradom te je ugovor trebao biti raskinut. Ugovor do sada nije raskinut ili aljkavošću gradske uprave ili namjerom. Zbog čega sada Gradonačelnik prodaje zemljište koje graniči s zemljištem koje bi trebalo vratiti gradu???   Ili pogoduje sadašnjem vlasniku čestice k.č.b.r. 4485 tvrtki LKW d.o.o. centar, za kojeg ima najveću vrijednost ili je slučajno odabrana baš ta čestica, na građanima je da procjene, a ja „insuiniram“ ,kako mi često na Gradskom vijeću zna reći Gradonačelnik, da se i ovom slučaju radi o aktivnosti gradonačelnika koja nije uzrokovana dugoročnim interesom Grada, već željamai potrebama njegove interesne skupine - stoji u dostavljenom priopćenju koje potpisuje predsjednik ŽO SDP-a Požeško slavonske. županije Mitar Obradović