Subota, 25 Studeni 2023 09:00

Predstavili prijedlog Zakona za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Želimo stvoriti oštru i nedvosmislenu pravnu osnovu koja će djelovati odvraćajuće na zlostavljače djece  -

Socijaldemokrati su u petak predstavili konkretne mjere za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja u vidu prijedloga zakona kojeg su priredili u suradnji s Udrugom „Ruka“ i kojeg su pustili u saborsku proceduru.

Zakon ima za cilj suzbijanje rastućeg problema seksualnog zlostavljanja djece kroz uvođenje registra počinitelja i obvezu kaznene provjere budućih zaposlenika i volontera u radu s djecom, strožih kazni te monitoringa i edukacije nad počiniteljima kroz psiho-socijalne tretmane i značajniji angažman probacijskog ureda te uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja nad djecom u kurikulum osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

„Zaštita djece od seksualnog zlostavljanja u Hrvatskoj nije na razini koju smatramo zadovoljavajućom uzimajući u obzir dostupne statističke podatke i usporedbe propisanih i izrečenih kazni. Prema podacima Vijeća Europe, jedno od pet djece do osme godine života doživjet će neki oblik seksualnog nasilja, a to se odnosi i na Hrvatsku. Ujedno, u Europi se svake minute internetom podijeli 160 slika ili videozapisa seksualnog zlostavljanja djece. Stoga Socijaldemokrati i udruga „Ruka“ pozivaju na jaču zaštitu djece ne samo na deklaratornoj razini, već upravo predlažući zakon koji bi stvorio oštru i nedvosmislenu pravnu osnovu koja će djelovati odvraćajuće na zlostavljače i stvarno zaštititi djecu od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja.“ – istaknula je predsjednica Kluba Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec.

Predsjednica udruge „Ruka“ Erika Valić naglasila je kako potreba za posebnim zakonom postoji jer je dugogodišnja praksa pokazala da se zlostavljači kažnjavaju blago, u razmjeru najnižih dostupnih kazni, uz niz nelogičnih olakotnih okolnosti i krajnje nerazumnog pogodovanja. Posebni će zakon tako jasno definirati visinu kazne, nemogućnost ostvarenja rada za opće dobro, zaposlenja u djelatnostima koja se bave s djecom, prijevremenog izlaska iz zatvora zbog dobrog vladanja, vraćanja počinitelja nakon odsluženja kazne na mjesto prebivališta u blizini žrtve, kao i potpuno ukidanje zastare za djela seksualnog zlostavljanja djece i druge mjere.

„Ovaj zakon trebaju sagledati sve stranke u Hrvatskoj, svi vladajući u Hrvatskoj, svi roditelji, bake, djedovi, skrbnici, jer ovo su naša djeca, naša budućnost.“ – izjavila je Erika Valić.

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić upozorila je da je Vlada godinama odbijala prijedlog Socijaldemokrata da se femicid uvede u Kazneni zakon, da bi nedavno i sami spoznali kako je to nužno i najavili zakonske promjene u tom smjeru.

„Koliko je žena trebalo postati žrtvom da Vlada shvati da se nešto mora poduzeti da se nasilje treba suzbiti? Nadam da ista sudbina ne čeka i našu djecu, da Vlada neće zatvarati oči pred ovim problemima. Svako dijete koje je zlostavljano, je dijete previše, sigurnost djece uvijek mora biti na prvom mjestu.“ – zaključila je Nikolić.