Subota, 09 Prosinac 2023 17:03

Za Urbano područje grada Požege 18 milijuna eura za 8 projekata, najveći je podzemna garaža na Trgu

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Županijski odbor HDZ-a Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju u svojim prostorijama sa temom: ITU mehanizam za urbano područje Požega, nakon što je gradonačelnik grada Požege potpisao sporazum kojim je odobreno 8 projekata ukupne vrijednosti 18 milijuna eura. Na sam grad Požegu odnose se 3 projekta a po jedan dobio je grad Pleternica i općine Brestovac, Velika, Kaptol i Jakšić. U ITU mehanizam područja Požega ušle su ove općine i grad Pleternica, koji su zajedno predložili 18 projekata, a odobreno je njih 8 i to: Revitalizacija povijesne jezgre grada Požege u koji ulazi izgradnja podzemne garaže na Trgu sv. Trojstva i uređenje plohe Trga, Izgradnja i opremanje novog Atletskog stadiona u Požegi, Uređenje amfiteatra s pozornicom na prostoru bivšeg atletskog stadiona u Požegi, Izgradnja Vatrogasno-edukativnog centra u Pleternici uz Orljavu, Izgradnja višenamjenskog sportskog objekta u Kaptolu u sklopu Sportskog parka Kaptol, Rekonstrukcija kulturno-interpretacijskog centra Jakšić, Planinarski dom Orljavac u objektu i prostoru bivše osnovne škole s poučno-edukativnim stazama na šumskom području općine Brestovac, Uređenje Trga svetog Augustina u Velikoj na plohi ispred župne crkve sv. Augustina.

IMG 8278

Grad Požega zbog svoje razvijenosti pripadao je tek u šestu grupu mogućnosti financiranja iz sredstava EU, što mu je uskratilo brojne natječaje za financiranje, a tek svrstavanje u ITU mehanizam u koji su ušla 22 gradska područja u Hrvatskoj, otvaraju mu se mogućnosti izdašnijeg financiranja sredstvima EU.

To je bio i dio predizbornog programa HDZ-a i Vlade RH, istakla je predsjednica ŽO HDZ-a Antonija Jozić na tiskovnoj konferenciji, koji će omogućiti ravnomjerni razvoj i regionalnih centara, što grad Požega i je kao središte županije: - Riječ je o mehanizmu Integriranih teritorijalnih ulaganja koji se na područje Europske unije prvi put počeo provoditi u programskom razdoblju 2014-2020, jer je Europska unija prepoznala važnost i utjecaj gradova kao pokretača cijelog okruženja. Tada je Republici Hrvatskoj ITU mehanizam provodilo samo osam velikih gradova. U svom predizbornom programu išli smo s točkom da će i grad Požega dobiti svoj ITU mehanizam kao urbano područje i obećano građanima je i realizirano i dokaz da HDZ kontinuirano radi na dobrobiti svih stanovnika.

Svoje zadovoljstvo dobivanjem ugovora o financiranju velikih, kapitalnih projekata koje grad Požega a i ostale sredine nebi mogle iznijeti same istakao je požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić: - U ovoj financijskoj omotnici do 2027. godine trebali bi provesti ovih osam projekata neobično važnih za cijelo urbano područje. Za grad Požegu to podrazumijeva, novu zgradu na mjestu današnje Gradske tržnice, ispod koje bi bila podzemna garaža čime bi se maknulo parkiranje s Trga, a do kraja provedbe projekta vjerojatno i promet. U tom obuhvatu je i proširenje Sokolove ulice, kružni tok na sredini Ulice Matice hrvatske i široka ulica kao pristup budućoj podzemnoj garaži te kompletna rekonstrukcija cijele plohe trga. Takav veliki projekt bilo bi teško provesti u bilo kojem drugom okviru.Tako bi se ispunila višedesetljetna želja Požežana da ovaj barokni trg, jedan od sačuvanih jedinstvenih baroknih trgova u Europi, dobije svoj puni sjaj.b9c35e3fcf0de846f7c39f9e365dc536 2 XL

Posljednjih 30 godina jedna važna tema je Atletski stadio jer izgradnjom nove Gimnazije Požega je ostala bez atletskog stadiona. Naša cijela županija nema niti jedan atletski stadion, i zato je za cijelo urbano područje važan taj projekt izgradnje Atletskog centra koji će obuhvatiti izgradnju suvremenog stadiona sa šest staza a bit će smješten u Osječkoj ulici uz četiri požeške Srednje škole i Đački dom. S druge strane tu je projekt uređenja Amfiteatra bivšeg atletskog stadiona, odnosno ljetna pozornica I kulturni centar, prostora koji je dokazano našim građanima vrlo prepoznatljiv i drag kao dio jednog identiteta grada Požege.

Na tiskovnoj konferenciji nazočili su i predsjednik GO HDZ Požega Borislav Miličević, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, predsjednici Općinskih organizacija HDZ Velike Vjekoslav Potočanac i Kaptola Damir Poljanac.