Nedjelja, 03 Ožujak 2024 09:05

Šutnja ministra Piletića o kršenju Zakona o osobnoj asistenciji pod zaštitom premijera Andreja Plenkovića

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

„Epohalni iskorak“ kako je ministar Piletić nazvao Zakon o osobnoj asistenciji prerastao je u epohalni fijasko u provedbi zakona. Zašto ministar Piletić šuti o svemu i zašto se o tome neće očitovati ni premijer Andrej Plenković? - navodi u svom priopćenju za medije saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić.

Prošlo je mjesec dana otkad sam uputila zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, vezano za problem provedbe Zakona o osobnoj asistenciji, a odgovor i dalje nisam dobila iako je rok za odgovor 30 dana. A radi se o životima i potrebama najranjivijih građana – osoba s invaliditetom.  

Martina Vlašić IljkićZakon o osobnoj asistenciji je na snazi od 1. srpnja 2023. godine,  a od 1.1.2024. godine je zakonski propisano sustavno financiranje osobne asistencije, bez potpisivanja ugovora na određeno vrijeme priznavanja usluga. Krajem 2023. godine, kada je Ministarstvo uvidjelo da je sve ono što smo u raspravama govorili uistinu i točno, da je zakon neprovediv, napravljen je pravni presedan i unatoč važećem zakonu i odredbama koje on propisuje, Ministarstvo je donijelo Odluku o izvanrednom financiranju udruga, kroz daljnje projektne aktivnosti, do kraja veljače 2024. godine, iako zakon to ne propisuje.

Na kraju veljače, imamo ponovno produljenje roka do 1. svibnja, po postojećim uvjetima, a ne po novom Zakonu. Podneseno je nešto više od 5000 zahtjeva, a doneseno svega 1000 rješenja. Pitamo se što je sa planiranih 14 000 korisnika i kada će oni doći na red?

S razlogom smo u raspravama isticali svu problematiku i neprovedivost zakona, nedovoljan broj propisanih sati, zapreke kod ostvarivanja prava, štetne odredbe, ponovna vještačenja, nedovoljan broj asistenata, spori i dugotrajni postupci prilikom ostvarenja prava.

Kako je moguće da se temeljem odluke ministra Piletića svojevoljno uređuje sustav i ne poštuje postojeći Zakon o osobnoj asistenciji?  

Ispred Kluba zastupnika SDP-a još u listopadu 2023. godine smo predložili izmjene  Zakona o osobnoj asistenciji, koje se odnose na nužne izmjene radi poboljšanja prava osoba s invaliditetom, gdje smo između ostalog tražili osiguravanje osobnog asistenta i osobama s invaliditetom o kojima brinu roditelji njegovatelji i njegovatelji, ukidanje štetnih zapreka poput sastava članova kućanstava i tražili smo osiguranje broja sati osobne asistencije prema individualnim potrebama korisnika.

Isto tako smatramo da broj sati nije dovoljan i da pomoć u kući ne smije biti zapreka za ostvarivanje osobne asistencije jer nažalost, osobni asistent se neće moći baviti socijalnim uključivanjem korisnika na način koji je potreban. Pomoć u kući treba ostati kao pravo za obavljanje kućnih poslova. Vlada se nije očitovala na prijedlog SDP-a, a što je samo dokaz da svaki dan ove Vlade znači daljnje ugrožavanje života najranjivijih u društvu.

Ministar Piletić je samo govorio o krajnjoj brojci korisnika,  ali ne i o provedbi zakona. Sada vidimo da je provedba zakona totalni fijasko, da osobe s invaliditetom nemaju nikakvu sigurnost i da je njihova organizacija svakodnevnih potreba još teža nego ranije.

Nemarom i nedovoljnom organizacijom sustava se uvela ponovna neizvjesnost osobama s invaliditetom kao i njihovim asistentima.

Osobni asistenti ne znaju kolika će im biti plaća, jer nije nigdje propisano koliko od 11 eura plaćenog sata, pripada osobnom asistentu, a koliko pružatelju usluge, a povodom toga se Ministarstvo očitovalo kako je dalo mogućnost za povećanje plaće ali nije u mogućnosti određivati visinu plaće.

Umjesto sustavno posloženo pravo Ministarstvo je uvelo sustavni kaos, unesen je ponovno nemir osobama s invaliditetom. Jedino što možemo očekivati da će se ponovno produžavati projektno financiranje jer se u dva mjeseca ponovno neće napraviti ništa u ovako oslabljenom sustavu socijalne skrbi i zatrpanom Zavodu za vještačenje, rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, te će ovaj problem ostati za rješavanje nekoj drugoj administraciji.

No vrijeme je da se ministar Piletić javno očituje, ispriča osobama s invaliditetom i preuzme odgovornost koju je prouzročilo njegovo ministarstvo osobama s invaliditetom - istakla je u svom propćenju za medije Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica SDP-a.