Srijeda, 19 Veljača 2014 11:16

Nezadovoljni odlukama požeškog Gradskog vijeća

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

VIJEĆNICI IZ REDOVA SDP U GRADSKOM VIJEĆU GRADA POŽEGE -

POŽEGA – Nekim odlukama koje su donesene na 5. sjednici Gradskog vijeća grada Požega nisu bili zadovoljni vijećnici iz redova SDP-a koji čine oporbu u vijeću. Posebno su se osvrnuli na imenovanja članova u Nadzorne odbore Tekije i novoosnovanog Komunalca. Nisu bili zadovoljni niti izvješćem o trošenju novca u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Požega, a i kritikama na projekt gradskog bazena, pa su reagirali sazivanjem tiskovne konferencije za lokalne medije.
Vijećnica Dijana Tomić Šain je reagirala na imenovanja u nadzorne odbore. – Do sada su se imenovale osobe koje su mogle doprinijeti razvoju grada Požege, koji su svojim radom to i zaslužili, a ono što sada nažalost imamo su politička uhljebljavanja bez glave i repa. Imamo predstavnike Nezavisne liste Nine Smolčića, koalicijske partnere i stranačke ljude. Vidimo da su neki pojedinci dobro financijski zbrinuli. Dolaze iz koalicijske kvote, ali neznamo njihove rezultate, reference i stručne kompetencije, te kakav su dali društveni doprinos gradu. Nadalje još bi htjela upozoriti i na nepotizam koji se počeo dešavati prilikom zapošljavanja u županiji i gradu, županijskim i gradskim ustanovama i gradskim tvrtkama. Krug zapošljavanja trenutno ide kroz rodbinske veze – rekla je vijećnica Tomić Šain, koja je primijetila da se i izmišljaju radna mjesta, no i pita se dali će biti tih institucija toliko da se riješe sve rodbinske veze. Rješenje je da se za ta mjesta ipak raspisuju natječaji, jer misli da neće biti više niti ljubavnih afera pošto su svi zaposleni – rođaci.
Vijećnica Marija Užar bila je zabrinuta negativnom raspravom i konotacijama kojima je bilo izvrgnuto Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega, na protekloj sjednici. Kako će društvo uskoro slaviti 140. obljetnicu osnivanja ona smatra da to nije opravdano. Kako društvo po Zakonu o financiranju vatrogastvu ima pravo na 2% izvornog proračuna grada za financiranje, Užar smatra da su sve te diskusije bile bespredmetne. Naknade koje primaju članovi Upravnog odbora u visini 68 tisuća kuna, po njoj su autonomna odluka DVD-a, a da li bi se ta sredstva mogla iskoristiti i za bolje namjene, nabavku vatrogasneIMG 8736 opreme, cijeneći trenutak u kojemu ta sredstva izdvajaju svi građani Požege, vijećnica Užar nije objasnila.
Projekt požeških bazena planiran još za vrijeme njegovog mandata gradonačelnika, prokomentirao je Zdravko Ronko, cijeneći da je sada pravo vrijeme da se krene u realizaciju tog projekta, budući da se taj projekt i odgađao zbog toga što nije riješeno pitanje energije za grijanje vode. Kako ove godine tvrtka Spin Valis kreće u realizaciju svoga kogeneracijskog postrojenja, otvorena je mogućnost dobivanja tople vode za zatvorene bazene. Taj projekt je bio vrijednosti oko 50 milijuna kuna, a Ronko smatra da bi se u ovom trenutku zbog krize u građevinarstvu mogao realizirati i za 40 milijuna kuna. Kako je projekt u potpunosti napravljen i ishođene potrebne dozvole on očekuje da ga gradske vlasti kandidiraju za realizaciju.