Ponedjeljak, 22 Rujan 2014 12:22

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

FORUMA ŽENA SDP-A PAKRAC OBILJEŽAVA  -

 PAKRAC – 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo od 2004. g. u spomen na 22. rujna 1999. g., kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i supruga ubojice Gordana Oraškić, a djelatnica suda Stanka Cvetković teško je ozlijeđena.

 - Ovaj dan je prilika da se svi podsjetimo da nasilje nad ženama nije samo privatna stvar pojedinca i nešto što se dešava iza zatvorenih vrata, već je to prvenstveno javno i političko pitanje koje se tiče društva u cjelini. Prema nekim pokazateljima, žrtvi obiteljskog nasilja treba sedam godina od početka nasilja do prve prijave obiteljskog nasilnika. Razlozi su višestruki: sram, predrasude, strah, nedostatak povjerenja u sustav, nedostatak podrške u bližoj okolini, ekonomska ovisnost – ističe Mihajla Pavković, predsjednica Foruma žena SDP-a Pakrac, koja dodaje, da je ove godine u prvih šest mjeseci ubijeno 5 žena, a bilo je i 11 pokušaja ubojstva. Na žalost prije nekoliko dana ubojstvo žene sa područja Grada Lipika dopunilo je crnu statistiku nasilja nad ženama.

 - Nasilje nad ženama događa se u okviru obiteljskog, ali i društvenog života, a manifestira se na različite načine, uključujući seksualno, fizičko ili emocionalno zlostavljanje. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Većina žrtava obiteljskog nasilja su žene, dok je počinitelj obiteljskog nasilja najčešće suprug (bračni ili izvanbračni) ili bivši suprug/partner žrtve. Najčešći počinitelji nasilničkog ponašanja u obitelji bili su prema podacima za 2013. g. u 1.609 slučajeva suprug nad suprugom, u 460 slučajeva izvanbračni partner, u 225 slučajeva bivši partner, u 623 slučaja sin nad majkom, u 566 slučajeva otac nad kćerkom (ostali slučajevi su u 310 slučaja otac nad sinom i u 381 slučaju supruga nad suprugom) – kaže predsjednica Pavković.

 RH je postala dio Europske unije koja intenzivno traga za rješenjima koja bi osigurala veću zaštitu prava žena. Iako se donose preporuke, direktive, različite strategije i propisi, i u Europi je stanje zabrinjavajuće. Podaci Europske komisije govore da je svaka šesta žena u Europi žrtva obiteljskog nasilja, dok sedam žena svaki dan umire od posljedica takvog nasilja.

 - Problem nasilja nad ženama ne smijemo zanemariti čak ni kada se čini da je padu, kao što je to bio slučaj u RH proteklih godina. U posljednjih šest godina bilježimo - 2008. – 24 ubijene žene; 2009. – 23 ubijene žene; 2010. – 18 ubijenih žena; 2011. – 12 ubijenih žena; 2012. - 12 ubijenih žena; 2013. – 11 ubijenih žena. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama je prilika da se svatko od nas zapita koliko smo i sami svojim djelovanjem pridonijeli suzbijanju svih oblika nasilničkog ponašanja i najoštrijoj osudi takvog ponašanja. Nasilje nije privatna stvar pojedinaca, nije nešto što se dešava drugom i mi ne smijemo okretati glavu – zaključuje Mihajla Pavković, predsjednica Foruma žena SDP-a Pakrac.