Srijeda, 10 Prosinac 2014 15:21

Vijeće srpske nacionalne manjine dobilo najmanje sredstava za rad

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ZAMJENIK ŽUPANA MIROSLAV GROZDANIĆ MEDIJIMA JE UPUTIO PISMO RADI NERAZUMIJEVANJA STATUSA I POLOŽAJA SRPSKE NACIONALNE MANJINE U GRADU POŽEGI

Ovim putem izražavam iskreno žaljenje radi nerazumijevanja statusa i položaja srpske nacionalne manjine, odnosno podrške gradskih vlasti u Požegi Vijeću srpske nacionalne manjine u narednom periodu.

Svjestan sam problema s kojima se suočava lokalna i regionalna samouprava u kreiranju proračuna za 2015. godinu, jer se jednim značajnim dijelom umanjuje priliv sredstava u proračunu i neophodno je što bezbolnije izbalansirati sve ove probleme. Međutim kao predstavnik srpske nacionalne manjine ovim putem želim izraziti kako svoje osobno nezadovoljstvo, tako i nezadovoljstvo samih članova srpske manjinske zajednice u Požegi, zbog enormnog smanjenja proračuna Vijeću srpske nacionalne manjine u Gradu Požegi.

Na osnovu dostupnih medijskih informacija udrugama u kulturi, naučno istraživačkim aktivnostima HAZU, te drugim aktivnostima u kulturi došlo je do smanjenja cca 13 %. Turističkoj zajednici, političkim strankama i udrugama građana dotacije su smanjene za 25 %, a dotacije programima sportskih aktivnosti umanjene su navodno 38 %. Međutim Vijeću srpske nacionalne manjine umanjena su proračunska sredstva u odnosu na 2014. godinu daleko najviše i iznose cijelih 63 %, a kada još imamo i saznanja da su i u ovogodišnjem proračunu u odnosu na 2013. godinu umanjivana za 15 %, onda možemo reći da se Vijeću srpske nacionalne manjine kontinuirano smanjuje podrška.

Svakako da mi je žao što i drugi gube značajnu podršku, ali se nadam da će imati prilike barem dijelom namaknuti sredstva kroz razne natječaje za udruge, natječaje fondova i zaklada, ministarstava i sl., međutim Vijeće u većini slučajeva nema mogućnosti ovakve participacije i ovisno je o senzibilnosti lokalnih vlasti. Iskreno ne želim vjerovati da je možda u budućnosti krajnji cilj ukidanje stavke za podršku kako Vijeću srpske nacionalne manjine, tako i samoj srpskoj zajednici u Požegi. Ali kad još tome dodamo da izostaje i podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi, recimo od obećanih cca 50.000,00 kn u 2014. godini, a svega 10.000,00 realiziranih, te nesrazmjernog ulaganja u infrastrukturne potrebe naselja u kojima većinom žive pripadnici srpske nacionalne manjine, teško se oteti dojmu da nas se ne gura u izolaciju, odnosno geto.

Ovim putem izražavam nadu i želju da moja razmišljanja budu demantirana, ali prvenstveno na realan i moguć način, a to je podrškom i kvalitetnijim pristupom rješavanju infrastrukturnih problema u naseljima gdje u značajnijem postotku živi srpska manjinska zajednica, a svakako i u podršci Vijeću i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pogotovo ako gubici izvornog gradskog proračuna budu ipak manji nego što je za sada pretpostavljeno, stoji u priopćenju koje potpisuje zamjenik župana Miroslav Grozdanić, dipl. ing.