Petak, 12 Prosinac 2014 10:46

Za proračun od 83,3 milijuna 22 ruke

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA USVOJILA PRORAČUN ZA 2015. GODINU

 POŽEGA – Skupština Požeško-slavonske županije u prvoj točki dnevnog reda donijela je proračun za 2015. godinu, te projekciju proračuna za 2016. i 2017. – Ako promatramo proračun za 2014. godinu, planirani proračun za 2015. je smanjen za 7%, te iznosi 83,3 milijuna kuna. Smanjenje je gotovo 6 milijuna kuna, a uslijedilo je zbog toga što se proračun puni od poreza. Po novom zakonu od poreza na dohodak gubimo oko 1,4 milijuna kuna, što je 10% našeg izvornog IMG 9239proračuna. To su ogromna sredstva za naš izvorni proračun koji iznosi 14 milijuna kuna. Nisam siguran da će onim kompenzacijskim mjerama koje je Vlada RH predvidjela doći do poravnanja, jer ja ne vidim na koji način. Iz redovnih i tekućih državnih pomoći smanjenje je iznosi 2 milijuna kuna, koje su do sada dobivale sve jedinice lokalne samouprave. Ta potpora po odluci Vlade RH više neće ići preko županija nego direktno na općine i gradove, ovisno o njihovom stupnju razvijenosti. Narednih 2 milijuna kuna je pomoć koju smo dobivali od Hrvatskih voda za navodnjavanje. Ove godine završili smo jedan sustav navodnjavanja Kaptol- Ramanovci, a za planirani projekt Orljava-Londža u 2015. godini smanjuju nam se ta sredstva. Vlada RH donijela je i odluku o umanjenju sredstava županijama za plaće djelatnika koji rade u odjelu graditeljstva i to je za našu županiju udarac od 739 tisuća kuna, već i u ovoj godini i za 2015. godinu. Sva ta smanjenja utjecat će na naše nastojanje da dogodine izbalansiramo proračun. Uz brojne uštede koje smo učinili, smanjili plaće svim djelatnicima 10%, te dodatno svim dužnosnicima još 6%, što je ukupno bilo 800 tisuća kuna IMG 9247ušteda. Moja i mojim zamjenicima plaća je bila manja za 16%, a tako će biti i u narednoj godini – objasnio je vijećnicima požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, obrazlažući proračun i smatrajući da su za sve uštede koje su napravili sada dobili kaznu. Uokvirit će se i u odredbu o samo 20% sredstava proračuna za plaće, no neće biti sredstava za potpore novim i mladim poduzetnicima koji prvi puta stasaju u poduzetništvo, te poljoprivredi.

 Novi proračun je na rashodovnoj strani smanjen gotovo na svim stavkama s različitim postotkom. – Jedino na kojim stavkama nisam dozvolio smanjenje su potpora poljoprivredi i potpora hrvatskim braniteljima, udrugama hrvatskih branitelja. Volio bih da imamo više sredstava u kulturi i sportu, no u ovoj situaciji i krizi zaštitili smo ove dvije kategorije. Vodit ćemo i veliku brigu o mladima jer od iduće godine imamo nove obveze u skladu sa zakonom, sufinanciranje predškolskog odgoja sa 270 tisuća kuna. U 2015. godini uspjet ćemo isplatiti obveze oko 2,5 milijuna kuna za dvije sportske dvorane, Velika i Pleternica, ali smo pripremili dio sredstava za izgradnju IMG 9252nove sportske dvorane uz Gimnaziju, koju će županija sufinancirati. Suradnjom s Fondom za energetsku učinkovitost općine, gradovi i županija su dobili 10 milijuna kuna, proveli natječaje i pomogli našim građanima da povećaju energetsku učinkovitost objekata – objasnio je rashode župan Tomašević, dodajući da županija uredno vraća i kreditne obveze od 4,6 milijuna kuna godišnje za dugove iz prošlosti.

 - Nastojali smo ujednačiti proračun, da on bude socijalno osjetljiv ali i potpora privrednicima i građanima. Nezadovoljan sam sa radom Vlade RH i potporom koju mi dobivamo kao županija. Nekoliko smo puta tražili potporu, pa i od ministra financija ali nismo je dobili, nula kuna. Na taj način bi izravnali svoj proračun zbog svih onih stvari iz prošlosti. Uz sve te manjkavosti sigurni smo da ćemo svoje obveze plaćati uredno, traži ćemo prostora za dobro upravljanje. Do sada smo trebali privući dosta sredstava iz europskih fondova, Vlada RH je uplatila 4 milijarde kuna, a nismo povukli niti jednu kunu. Očekujemo natječaje u ruralnom IMG 9255razvoju u 2015. godini, što će donijeti razvoj naše županije, jer i Europa inzistira da se razvijaju one nerazvijene regije – rekao je župan Tomašević imajući vjere u gotovo 1,5 milijardi pripremljenih projekata na području županije koji čekaju otvaranje natječaja i europskih fondova, a onda i brži razvoj županije.