Utorak, 14 Srpanj 2015 14:27

Cesarik: "Kome smeta bista Andrije Štampara"

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

REAKCIJE GO SDP NA DOGAĐANJA U GRADU I ŽUPANIJI -

POŽEGA – Predsjednik GO SDP-a Požega, mr. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja reagirao je na najavljeno uklanjanje i premještanje biste Andrije Štampara. - Da li je razlog tome što je Andrija Štampar bio socijaldemokrat, borac za čovjeka, borac za javno zdravlje i javno dobro. Da li je razlog zatvaranja dr. Andrije Štampara u Zavod za javno zdravstvo to što ga je od svijeta u tamnici hrvatskog naroda zatvarao i Aleksandar Karađorđević. I zato se pitamo kako ovog nazovi „novovjekog despota“ i njegovu bratiju nije sramota. Pogledaj Neferoviću, samo taj mali dio opusa svog prethodnika, opusa o kojemu ti ni sanjati ne možeš – rekao je Cesarik navodeći što je njegov prethodnik ostavio u svom desetogodišnjem gradonačelničkom mandatu, biste Matka Peića, Štampara, Izidora Lobea, Svetozara Kuševića, dr. Franje Tuđmana, skulpture Legenda o Sari babin Vir, Nikola Tesla, Spomen park Sokolovac, groblje Krista Kralja, uređeno spomen park Židovsko groblje, spomen ploče spaljenoj sinagogi, obitavalištu baruna Franje Trenka, reljefi Zdenke Marković i Ivana Mesnera, Spomenik tehničkoj prošlosti i postavljena lokomotiva uz obnovljeni željeznički kolodvor iz 19. st., obnovljen kip Presvjetlog Trojstva, kip Presvete Bogorodice Imaculate na Muzeju, kip Svetog Ivana Nepomuka, Kip Svetog Florijana na požeškom sudu, a započeo je i obnovu spomenika fra Luki Ibrišimoviću.

Danas se susrećemo s vandalizmom Neferovića i njegove bratije koji nisu napravili ama baš ništa, doslovce ništa, ali gle vraga, izmještali bi spomenike. Kao da već neznamo takve vandale iz nedavne prošlosti kad se se i glave s Kužnog pila otkidale i bacale u Orljavu – kaže Cesarik i dodaje da je bista Andriji Štamparu stavljena na najfrekventnije mjesto gdje ljudi dolaze i odlaze u svijet, da bi bio viđen da bi bilo znano da je naše gore list.

Cesarik se osvrnuo i na izjavu župana Tomaševića o tome kako ova Vlada i ministar Lorencin žele pokrasti Turističku zajednicu, te smatra da je zaboravio projekte u kojima sudjeluje HTZ i Ministarstvo turizma. – Kuća Graševina, čija je vrijednost milijun eura i u kojoj će značajno sudjelovati HTZ, te više milijunski vrijedni projekti Požeške kuće i Thalerovog hrama u kojemu je itekako prisutna participacija HTZ-a – ističe Cesarik te postavlja i pitanje – Za prvu fazu obnove Požeške kuće HTZ je doznačio 500 tisuća kuna, Grad Požega se obvezao sa 160 tisuća kuna i rokom završetka do kraja svibnja ove godine. Kako je svibanj davno prošao, a dovršetku radova ne vidi se kraj, pitamo što se događa?

Tekst/foto: Vladimir Protić