Nedjelja, 06 Svibanj 2012 16:16

Najviše mandata SDP-u i HDZ-u

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

IZBORI ZA MJESNE ODBORE GRADA POŽEGE PROTEKLI MIRNO  -

TRADICIONALNO SLABIJI ODAZIV NA GLASOVANJE TEK 4.784 BIRAČA

POŽEGA – Izbori za Vijeća mjesnih odbora u gradu Požegi protekli su mirno i u demokratskom ozračju. Nije zaprimljen niti jedan prigovor niti pritužba na rad  biračkih odbora. Na izbore za 36 Vijeća mjesnih odbora od 24.538 birača izašlo je 4.784 birača ili 19,5%. Od 212 članova u Vijećima MO SDP je dobio 121 člana ili 57,08%, HDZ je dobio 62 člana ili 29,25%, HDSSB je dobio 18 članova ili 8,49%, a ostalih 12 mandata podijeljeno je između koalicija i nezavisnih lista – istakao je na konferenciji za novinare Jure Šain, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva.

Kako se u MO Komušina na glasanje odazvalo samo 26 birača, a lista HDZ- a i lista SDP-a dobile svaka po 13 glasova, nema pobjednika, jer nitko nema glas za onaj peti mandat, pa će se izbori ponoviti ili peti mandat odrediti kockom. Zbog dodatnih troškova nadamo se da će obadvije liste biti razumne i to riješiti bacanjem kocke za taj jedan mandat i vlast u MO Komušina.

Untitled-1SDP najviše izgubio u gradu

Uspoređujući rezultate ovih i izbora 2008. godine kada je SDP imao apsolutnu vlast u svih 10 gradskih Mjesnih odbora, sada su izbore dobili u samo četiri MO grada, a HDZ-e je osjetno popravio svoj status. SDP je izgubio i Vidovce u kojima je imao vlast, dok je od HDZ-a preoteo tek Drškovce, gdje su aktivisti HDZ-a prije izbora prešli u SDP. U malim MO na selima SDP je zadržao vlast, a kao iznenađenje je HDSSB koji je osvojio 19 vijećničkih mjesta i vlast u Donjim Emovcima. Dobre rezultate su polučile i nezavisne liste koje će uskakanjem u kojekakve koalicije donijeti prevagu SDP-u ili HDZ-u, ali po prvim naznakama tu će bolje proći oporbeni HDZ-e jer su sve nezavisne liste proizašle iz neslaganja s vladajućim SDP-om. Jedino koalicija HSS-HSLS koja se kandidirala u tri MO, nije dobila niti jednog člana Vijeća mjesnih odbora, što je bilo i za očekivati budući da je iz HSLS-a proizašlo najviše nezavisnih lista koje su ostvarile dobre rezultate.