Srijeda, 27 Lipanj 2018 08:52

Provodit će novi eksperimentalni program „Škola za život“ za koji dobiva i svu opremu

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

OŠ „MLADOST“ JAKŠIĆ JEDNA OD 48 EKSPERIMENTALNIH ŠKOLA U HRVATSKOJ -

JAKŠIĆ - Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je 13,5 milijuna kuna za opremanje 73 eksperimentalne škole – 48 osnovnih škola i 26 srednjih iz cijele Hrvatske, a obuhvaćeno je oko 8.500 učenika i preko 2.000 tisuće učitelja i nastavnika. U Požeško-slavonskoj županiji sudjeluju OŠ Mladost Jakšić, OŠ fra Kaje Adžića iz Pleternice i Srednja škola Pakrac. Školama je na raspolaganju iznos do 250 tisuća kuna, ovisno o ukupnome broju učenika pojedine škole prijavljene u eksperimentalni program ‘Škola za život’ koji na jesen kreće u hrvatskim školama.
Ministarstvo je školama poslalo katalog s više od 1.000 artikala, a škole same odabiru što žele u sklopu svoga financijskog limita. Škole mogu nabaviti artikle u vrijednosti od 1 kune do čak 100 tisuća kuna, kolika je prosječna cijena višenamjenske sprave za vježbanje na otvorenome. Ponuda artikala je različita – od magneta, preko ampermetra, bicikla, pribora za nastavu fizike, sve do meteorološke postaje, glazbenih instrumenata i peći za keramiku. Katalog je osmišljen prema prijedlozima iz škola, a prvi put škole same mogu odabrati upravo onu opremu koja njima treba.

Podršku školi u Jakšiću koja je među tri škole na području Požeško-slavonske županije odabrana za provedbu eksperimentalnog programa ˝Škola za život˝ svojim dolaskom došla je pružiti Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja. Nakon provedbe eksperimentalnog dijela i testiranja novi program i nova kurikularna reforma se od slijedeće školske godine uvodi u sve škole.

- U eksperimentalnom programu sudjeluju svi učenici prvih i petih razreda te učenici sedmih razreda iz predmeta biologija, kemija i fizika. Veselo mogu reći da smo poslali katalog opreme škole, škola sama bira koja joj je oprema potrebna za podizanje standarda. Svim učenicima nabavljamo besplatne udžbenike za sljedeću školsku godinu, a isto tako će dobiti i tablete kako bi mogli u punoj snazi koristiti eksperimentalne materijale koji su i elektronički i tiskani. Puno ulažemo i u razvoj naših kolega u školama, učitelja i nastavnika te ravnatelja. Oni su na edukacijama, učitelji informatike još do siječnja, a eksperimentalne škole od travnja – uče kako raditi s darovitima, kako s djecom s poteškoćama, kako primijeniti nove metode vrednovanja i nove metode poučavanja – rekla je pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj, uz napomenu kako će učitelji već do 11. srpnja biti potpuno pripremljeni, a u rujnu će reforma obrazovanja biti u svim učionicama.

Zadovoljan je bio i ravnatelj jakšičke škole, Boško Obradović, posebno što su već dobili sredstva u iznosu od 180 tisuća kuna za nabavku potrebne opreme i učila. Tako će dodatno opremiti sportsku dvoranu, informatičku učionicu, likovni i glazbeni odjel, nabaviti potrebne instrumente. Novim programom u 1., 5., i 7. razredima bit će obuhvaćeno preko 150 učenika.