Breadcrumbs

Utorak, 08 Listopad 2019 11:14

Položeni vijenci povodom obilježavanja 28. Dana neovisnosti RH i sjećanja na poginule hrvatske branitelje

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

SVEČANO OBILJEŽEN DAN NEOVISNOSTI NA TRGU 123. BRIGADE U GRADU POŽEGI -

POŽEGA – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika poginulim hrvatskim braniteljima 123. brigade u Domovinskom ratu, svečano je obilježen 28. Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Dan je to kada je Hrvatski sabor 8. listopada 1991. godine donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Od toga dana RH je počela pisati svoju povijest i život u suverenoj i samostalnoj državi.

- Okupili smo se u velikom broju da obilježimo veliki i bitan datum iz povijesti RH. Dan je to kada je Sabor RH odlučio prije 28 godina raskinuti sve državno pravne veze s bivšom državom, republikama i pokrajinama i proglasio neovisnost RH. To je bitan i važan dan kada smo postali samostalni i neovisni u svim državno pravnim elementima. Ovdje s nama su roditelji poginulih hrvatskih branitelja, sami branitelji iz Domovinskog rata i udruge proistekle iz Domovinskog rata, sav društveni život grada Požege i Požeško-slavonske županije. Uvijek pozivam sve drage ljude da ne zaboravljamo sve važne datume u bliskoj hrvatskoj povijesti koja je obilježena s puno ljudskih žrtava, puno dragih ljudi koji su dali svoj život za ovu domovinu. Sve vas pozivam stavite zastave na svoje kuće i stanove, nemojmo se stidjeti zastave zbog koje je netko svoj život dao – istakao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Vijence su položile delegacije Udruga roditelja poginulih branitelja, deelgacije Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, delegacija požeško-slavonske županije na čelu sa županovim zamjenicima Željkom Jakopovićem, Vedranom Neferovićem i saborskim zastupnikom Franjom Lucićem, delegacija grada Požega na čelu s gradonačelnikom Darkom Puljašićem i njegovim zamjenicima Mariom Pilonom i Ferdinandom Troha, delegacije vojske iz požeške vojarne 123. brigade, delegacija policije PU Požeško-slavonske, delegacija Ureda državne uprave Požega, delegacija HDZ-a Požeško-slavonske županije predvođena predsjednikom prof. dr. sc. Željkom Glavićem, delegacija SDP-a Požeško-slavonske županije na čelu s predsjednikom Mitrom Obradovićem..

Nakon polaganja vijenaca molitvu i Božji blagoslov vodio je vlč. Matej Filipović, katedralni župni vikar u župi sv. Terezije Avilske u Požegi.