Breadcrumbs

Srijeda, 08 Siječanj 2020 08:54

Za projekt „Požeške bolte“ 33,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava i uređenja muzeja i „Požeške kuće“

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

GRADU POŽEGA ODOBREN PROJEKT U SKLOPU SREDSTAVA EU I MINISTARSTVA REGIONALNOG RAZVOJA  -

POŽEGA – Priopćenjem iz Grada Požege dobili smo informaciju da se nalaze pred potpisivanjem vrlo vrijednog ugovora pod nazivom „Požeške bolte“ koji će konačno, nakon dva desetljeća pokušaja,  riješiti adaptaciju i uređenje Gradskog muzeja Požega, to dovršiti prije nekoliko godina započet projekt „Požeške kuće“ kao početne točke turističkih obilazaka grada Požege. Priopćenje donosimo u cijelosti: „Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas kako je Grad Požega uspješno prošao posljednju, 3. fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava kojom mu je odobreno financiranje projekta „Požeške bolte“ u iznosu od 33.499.999,97 kuna, te se sljedećih  dana očekuje potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Grad Požega projekt je prijavio u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema“ kojega je 28. ožujka 2019. godine objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“.

Projekt  „Požeške bolte“ ukupno je vrijedan 41.116.574,93 kn pri čemu bespovratna sredstva iznose 33.499.999,97 kn. Partneri na projektu su Gradski muzej Požega i Turistička zajednica grada Požege. Projektom je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete kao i brendiranje turističkih potencijala. Primaran naglasak je na rekonstrukciji zgrade i postavljanju stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada uz opremanje Centra za posjetitelje "Požeška kuća" kao početnog mjesta od kojeg cijela turistička priča počinje.