Četvrtak, 27 Prosinac 2012 12:17

Josipović: Vrijeme je da im se poklonimo

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POLAGANJE VIJENACA NA SPOMEN OBILJEŽJE POGINULIM SRPSKIM CIVILIM  -

 

PC288802ŠNJEGAVIĆ - Predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović položio je danas vijenac na spomen obilježje poginulim srpskim civilima 1991. godine iz sela Čečavca, Čečavačkog Vučjaka, Jeminovca, Ruševca i Šnjegavića. Oni su stradali 10. 12. 1991. u akciji Hrvatske vojske nakon manjeg oružanog sukoba na tom teritoriju. Spomen obilježje postavili su preživjeli mještani tih pet sela

 

- U ovih pet naselja stradalo je 42 osobe od toga 24 žene, 18 muškaraca, s tim da je 16 osoba starijih od 70 godina. To je dio mještana koji nisu poslušali onu naredbu o iseljavanju. Oni su nastavili mirno živjeti na ovom prostoru, međutim akcijom hrvatske vojske nakon manjeg oružanog sukoba tu je stradao značajan broj civila. Pravosuđe treba reći da li se radi o ratnom zločinu, ali kada stradaju starci i žene što možemo zaključiti – rekao je Miroslav Grozdanić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije.

 

PC288833Do sada je pronađeno 13 tijela a za ostalim tijelima se još traga. Za ovaj slučaj podnesene su i kaznene prijave a iz Srpskog demokratskog foruma kažu da nemaju informacija do kuda je došla istraga. Predsjednik se susreo i u kratkom razgovoru zadržao sa rodbinom poginulih.

 

PC288838

 

 

- Vrijeme je da im se poklonimo, vrijeme da se počinitelji zločina otkriju drago mi je da je ovdje i rodbina poginulih, čuli smo da su se neki vratili u ovaj kraj, ali u svakom slučaju možemo reći ne ponovilo se. Ja sam se raspitao i policija radi svoj posao na otkrivanju. Kada bude nekih rezultata sigurno ćemo znati rekao je predsjednik Josipović nakon razgovora s rodbinom poginulih srpskih civila.

 

PC288845Nakon Šnjegavića predsjednik RH Ivo Josipović položio je vijenac na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima kod kapelice Male Gospe u Kusonjama, te sudjelovao na javnoj tribini „Aktualni položaj srpske zajednice na području Zapadne Slavonije“ koja je održana u Velikoj vijećnici grada Pakraca. Ocijenio je i današnji položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. – Ocjena naravno nije jednoznačna, puno toga je napravljeno, no razlikuje se od mjesta do mjesta. Znamo svi da odredbe ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina nisu do kraja implementirane i svima nama koji smo u politici je da se izborimo za puno poštivanje zakona – rekao je predsjednik Josipović.