Petak, 17 Travanj 2020 12:39

Sa radovima krenuo veliki projekt Aglomeracija Pleternica vrijedan 220 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

PLETERNICA - Započeli su radovi na velikom projektu Aglomeracija Pleternica. O početku radova gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić kaže: – Dogodilo se to 1. travnja, a nije bila prvotravanjska šala! Onako nekako u tišini, bez medijskih objava o početku radova, u vremenu kad smo svakodnevno čitali, pisali i slušali samo o koronavirusu. Dan kojeg smo čekali deset godina. Danas, 15 dana kasnije obišla sam gradilište zajedno s direktorom Tekije. Da, bageri su tu. Rade. Grade našu kanalizaciju!
Projekt punog naziva “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica” vrijedan oko 220 milijuna kuna a 70 posto sredstava osigurat će se iz Europske unije. Ugovor o radovima na aglomeraciji Pleternica potpisan je u listopadu prošle godine uz prisutnost ministra zaštite okoliša i energetike  dr. sc. Tomislava Ćorića.
Investitor projekta pleterničke aglomeracije je Tekija d.o.o. a partneri su Grad Pleternica, Grad Požega i Općina Jakšić. Ovaj projekt uključuje rekonstrukciju i dogradnju postojećeg sustava odvodnje u Pleternici, Jakšiću, Dervišagi i Vidovcima te proširenje sustava prikupljanja i odvodnje na ostala naselja aglomeracije: Frkljevci, Kadanovci, Gradac, Vesela, Blacko, Viškovci, Srednje Selo, Kuzmica, Bresnica, Sulkovci, Bzenica, Trapari i Novoselci. Zbog toga će biti potrebna izgradnja kolektora ukupne duljine 44.650 metara, rekonstrukcija dva tlačna cjevovoda ukupne duljine 911 metara, potom izgradnja 19 crpnih stanica, 6 retencijskih bazena, 10 preljevnih građevina te rekonstrukcija nekih objekata. Radovi će se izvoditi u 8 zasebnih cjelina a trenutno se radi tlačni vod na potezu Blacko-Viškovci.
Radovi Pleternica

 - Nakon potpisivanja ugovora izvođač je uveden u posao a potom su se radili izvedbeni projekti. Uskoro će početi radovi na još nekoliko lokacija, znam da će idući tjedan to biti u Jakšiću – dodala je gradonačelnica Jozić.
Izvođači radova na aglomeraciji Pleternica su Zajednica ponuditelja Presoflex gradnja d.o.o.Požega i RIKO d.o.o. Ljubljana. Osim Kohezijskog fonda EU( 70 posto), po 12,9 posto sredstava za aglomeraciju osigurat će Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Grad Pleternica 2,64 posto, Grad Požega 0,76 posto i Općina Jakšić 0,59 posto. Rok za završetak radova je dvije godine a kad sve bude gotovo, očekuje se povećanje priključenosti s dosadašnjih 52 posto na 90 posto, odnosno, priključenje na sustav javne odvodnje dodatnih 4.696 stanovnika.  (v.m.)