Četvrtak, 30 Srpanj 2020 16:32

Potpisan ugovor za adaptaciju potkrovlja na Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

PAKRAC - Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana trenutno provodi projekt energetske obnove zgrade, navedenim radovima ostvarit će se ušteda toplinske energije u iznosu od 74,03%, a zgrada će iz energetskog razreda  D prijeći u energetski razred B. Ukupna vrijednost projekta je 13.435.153,00 kuna, od toga su bespovratna iz Europskog fonda za regionalni razvoj 8.046.978,92 kuna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinancira 3.707.879,23 kuna te Požeško-slavonska županija kao osnivač bolnice sufinancira 1.680.294,85 kuna. Završetak radova na energetskoj obnovi očekuje se do kraja prosinca 2020. godine, a krajnji rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je siječanj 2021. godine.

Osim radova na energetskoj obnovi, uskoro će započeti radovi na adaptaciji potkrovlja zgrade i ugradnji dizalice topline. Tim povodom održana je tiskovna konferencija na kojoj su prisustvovali pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, župan Alojz Tomašević, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat i ravnateljica bolnice Marina Major.

Također je potpisan ugovor o izvođenju radova s izvođačem Presoflex d.o.o. i o usluzi stručnog nadzora sa zajednicom ponuditelja ZIV-TICA d.o.o.

Ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana  Marina Major rekla je kako je ovo drugo veliko ulaganje u građevinske radove na bolnici te se zahvalila županu Alojz Tomaševiću na svoj dosadašnjoj potpori Požeško-slavonske županije kao osnivača bolnice.

„Adaptacijom potkrovlja će se u novouređene prostore preseliti uprava bolnice, jer se sada nalaze u prostorima namijenjenima pružanju zdravstvenih usluga. Preseljenjem uprave u potkrovlje oslobodit će se prostor koji će se moći koristiti za obavljanje zdravstvene zaštite kroz odjel palijative ili preseljenje određenih ambulanti. Napokon će biti gotova obnova ratom razrušene bolnice, 29 godina nakon početka rata.“ – rekla je ravnateljica bolnice Marina Major.

Ravnateljica Marina Major je također naglasila kako je ove godine oko 20 milijuna kuna investicije ostvareno u bolnici. Osim građevinskih radova, nabavljen je novi CT uređaj i pokretni RCG uređaj.

Tehnička pomoć u pripremi i provedbi odradio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije „Panora“. Ravnateljica Senka Horvat rekla je kako adaptacija potkrovlja bolnice nije mogla biti uvrštena u projekt energetske obnove te se iz tog razloga prijavio poseban projekt na natječaj za bespovratna sredstva.

Ukupna vrijednost radova iznosi 1.515.707,66 kuna, a ukupno je osigurano 1.344.600 kuna bespovratnih sredstava iz tri izvora financiranja. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financira kroz dva Programa, Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške brdsko-planinskim područjima te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

  1. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije – Program održivog razvoja lokalne zajednice. Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija. Ukupna vrijednost projekta je 375.000,00 kuna, od toga je odobreno 80% bespovratnih sredstava točnije 300.000,00 kuna, te vlastita sredstva bolnice iznose 20%, točnije 75.000,00 kuna. Aktivnosti projekta su adaptacija potkrovlja i nadzor radova.
  2. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije – Program podrške brdsko-planinskim područjima. Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija. Ukupna vrijednost projekta je 823.529,41 kuna, od toga je odobreno 85% bespovratnih sredstava, točnije 700.000,00 kuna, te vlastita sredstva bolnice iznose 15%, točnije 123.529,41 kuna. Aktivnosti projekta su adaptacija potkrovlja i nadzor radova.
  3. Fond za zaštitu okoliša – Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama. Nositelj projekta je  Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana  Ukupna vrijednost projekta je 430.750,00 kn, od toga je odobreno 80% bespovratnih sredstava, točnije 344.600,00 kuna, a vlastita sredstva bolnice iznose 20%, točnije 86.150,00 kuna. Aktivnosti projekta su izvedba sustava dizalice topline za grijanje potrošne vode i/ili prostora ili za grijanje i hlađenje A energetske klase i nadzor radova.

Ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske bio je prisutan pomoćnik ministrice Davor Huška koji je opisao važnost bolnice u koju također dolaze pacijenti iz okolnih županija.

„Bolnica u Pakracu je bila na prvoj liniji obrane prije 29 godine, bila je potpuno razrušena i neupotrebljiva. Puno je vremena prošlo, osiguravali su se uvjeti za pacijente, no zadnji kat na kojemu bi u perspektivi trebala biti uprava bolnice nije bio u uporabi. Prostor koji će se sada osloboditi već ima neku namjenu, poznato je da se u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja planira osnovati jedan odjel za potrebe branitelja koji nemaju potrebne zdravstvene uvjete. Bolnica ima bogatu povijest i veliku važnost, od vremena Marije Terezije do domovinskog rata i sada nekoliko godina nakon njega, jer ovdje su također korisnici iz triju županija. Suradnja i zajedništvo se nastavlja dalje, u nekim ljepšim i boljim uvjetima.“ – rekao je Davor Huška.

Župan Alojz Tomašević naglasio je kako je Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana od velike važnosti na području Požeško-slavonske županije.

„Vratili smo  instituciju pakračke bolnice u punom nazivu i dodali važan dodatak jer ona je bolnica hrvatskih veterana u gradu heroju. Bolnica u kojoj je obavljena najhumanija akcija tijekom domovinskog rata, izvlačenje pod vatrom s prve crte obrane, za sve pacijente koji su tada bili u bolnici. Upravo na tragu spomena povijesti ali i osiguranja suvremene današnjice, podižemo razinu rada liječnika i zdravstvenog osoblja, a najvažnije je da podižemo standarde za one kojima je najpotrebnije. Gotovo sve naše zdravstvene institucije na području županije su obnovljene ili je pri kraju obnova. Bolnica u Pakracu i bolnica u Požegi, predivna priča u Lipiku s bolnicom i toplicama, gdje se podiže zdravstvena razina, ali i turistička. Mi smo sretni kada dobijemo i 13,5 milijuna kuna za bolnicu ili 40 milijuna kuna za požešku bolnicu, ali sretni smo i s 300 tisuća kuna, ne odbijamo nijedna sredstva nego tražimo načine kako ih prikupiti što više za dobrobit i razvoj cjelokupne županije. Prijavljujemo projekte i nastavit ćemo tim putem zajedno sa našim Regionalnim koordinatorom razvoja „Panorom“, svi oni rade na projektima velikih vrijednosti i do sada se puno toga tako ostvarilo. Također smo potpisali sporazum za centar medicine u Pakracu koji će biti poveznica  razvoja zdravstva i školstva, uskoro će biti održana početna konferencija, a to sve je ujedno pružanje uvjeta za daljnje podizanje zdravstvenih standarda na području županije.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Izvor: pszupanija.hr