Subota, 29 Kolovoz 2020 09:28

Aurea Fest započeo svečanom povorkom folklora i večeri običaja i kulturne baštine

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)
  1. AUREA FEST POŽEGA 2020.

POŽEGA - Aurea Festom običaja i kulturne baštine započeo je sinoć Aurea Fest Požega 2020. Festival se odvija u uvjetima prilagođenima epidemiološkim mjerama, pa je i ovogodišnja povorka ulicama grada bila u nešto kraćem izdanju i s manjim brojem sudionika. Posjetitelji u gledalištu bili su prorijeđeni i samo oni koji su se ranije najavili i upisali zbog epidemioloških mjera.

Običaje i kulturnu baštinu Slavonije predstavila su kulturno-umjetnička društva predvođena Gradskom glazbom Trenkovi panduri, Požeškim mažoretkinjama, Povijesnim postrojbama Trenkovi panduri i Gradska straža Požega, GKUD Požega, KUD Bektež, KUD Orljava, MPS Grabarčani, KUD Šijaci, KUD Rama, KUD Poljadija, KUD Požeška dolina, HKUD „Slavonija” i Matica slovačka Kukučin-Kuntarić. Festival je otvorio gradonačelnik grada Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Puljašić. - Hvala vama koji čuvate ovu prekrasnu slavonsku tradiciju, njegujete običaje za mladost koja je pred nama. Nadam se da ćemo ova tri dana uživati na najljepšem trgu u najljepšem gradu, među najboljim ljudima – izjavio je Puljašić.

Na pozornici su se izredala sa svojim nastupima folklorna društva Požeštine, nekoliko muških i ženskih glazbenih skupina, a njihov nastup ocjenjivao je stručni žiri po čijoj će ocjeni folklorno društvo s najboljom koreografijom ići na državnu smotru folklornih društava, a pjevačke skupine sa a'capela pjesmom na natjecanje pjevačkih skupina na državnom nivou. Ovo iz razloga što zbog korona krize nisu održani Županijski mozaik i Smotra pjevačkih skupina.

Posljednjih desetak godina održava se i natjecanje djevojaka i snaša u ljepoti, gizdavosti, ljepoti i izvornosti narodne nošnje. Titulu najgizdavije Šokice ove je godine ponijela Ivana Bošnjak iz KUD-a Seljačka sloga Gradište, njena prva pratilja je Nikolina Jugović iz KUD-a Cernik, dok je druga pratilja Dijana Klarić iz KUD-a Šijaci Biškupci.

Prva večer festivala završila je koncertom poznatog tamburaškog sastava Gazde, koji svoje početke bilježe upravo na prvim poslijeratnim festivalima, kao mladi sastav. Cijeli koncert je snimala Hrvatska televizija i kao snimak će se moći pogledati ove jeseni.

Večeras Zlatne žice Slavonije

Pred nama je drugi dan Aurea Festa Požega. Od 20:10 je Aurea Fest Zlatne žice Slavonije, najdugovječniji tamburaški festival, na kojemu će biti predstavljena 21 nova skladba. Festival izravno prenosi HTV 2. program te Hrvatski radio.

Od 22 sata na festivalskoj pozornici započinje Šimunovo u Požegi Šime Jovanovca, koje će snimati Hrvatska televizija.