Nedjelja, 06 Rujan 2020 10:25

Mještani Blacka dobili moderno i energetski uređen dom za društveni život i vlastita događanja

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE "DRUŠTVENI DOM BLACKO" - 

BLACKO - U sklopu Poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, Grad Pleternica prijavio je 9 zgrada sa svoga područja. Među prvim zgradama obnovljen je Društveni dom u Blacku. Sve o projektu i rezultatima koji su postignuti ovim uređenjem predstavila je voditeljica projekta Marija Mitrović.

Riječ je o projektu Energetska obnova zgrade Društveni dom Blacko na adresi Blacko 36, Pleternica (KK.01.2.1.04.0150). Ukupna vrijednost projekta je 599.624,24 kn, od čega EU sufinanciranje iznosi 355.470,76 kn. Projekt je započeo u 09.2018. i traje do 09.2020.

Provedba svih mjera energetske obnove rezultirala je smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje (QH,nd) na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 76% u odnosu na godišnju potrošnju prije provedbe mjera.Zgrada je iz energetskog razreda G prešla u energetski razred C nakon energetske obnove.

Prijavitelj svih projekata je Grad Pleternica. U provedbu su uključeni MRRFEU kao Upravljačko tijelo, MGIPU kao Posredničko tijelo razine 1 te FZOEU kao Posredničko tijelo razine 2.

Završnoj konferenciji i ujedno svečanom otvaranju prostorija društvenog doma nazočili su zbog epidemioloških mjera samo predstavnici Mjesnog odboraBlacko, čelništvo grada Pleternice, djelatnici Plinka i mediji. Predsjednik MOBlackoIlija Grbešzahvalio se na obnovljenom domu i okolišu doma koji će im sada biti od više koristi, a posebno za mlade. Igralište uz dom svakodnevno koriste djeca. Ova zgrada sada im je na ponos cijelog sela.

Pleternička gradonačelnica Antonija Jozić podsjetila je na stanje kako je dom nekada izgledao, a danas je u punoj funkciji za sve stanovnike naselja i njihove aktivnosti. Istakla je da je i ovo dobar primjer zajedničkog rada i težnji da život u naselju bude bolji i kvalitetniji. Tome će doprinijeti i uskoro izgradnja sustava kanalizacije, izgradnja pješačke staze, rekonstrukcija državne ceste u sklopu koje će se urediti i svi kolni ulazi u domaćinstva. I druge probleme koji se pojave zajednički će riješiti.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

lenta1