Utorak, 27 Listopad 2020 08:17

Počeli radovi na odvodnji Vidovaca i Dervišage s priključkom na budući pročistač u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

DERVIŠAGA - U sklopu projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Pleternica“ organiziran je obilazak radova koji su započeli u prigradskim naseljima Vidovci i Dervišaga. Otpadne vode ovih naselja, te dalje naselja od Kuzmice do Pleternice koja pripadaju gradu Pleternice spojit će se na budući pročistač otpadnih voda u Pleternici. Ciljevi projekta su izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, povećavanje priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s 52% na 90%, a pokrivenosti s 59% na 100%, zatim povećavanje učinkovitosti i pouzdanosti sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, s uvođenjem ekonomske cijene vode (načelo onečišćivač plaća).

IMG 5106

- Projekt obuhvaća tri jedinice lokalne samouprave, a ukupna vrijednost do sada ugovorenih radova na kanalizacijskoj mreži je 134,6 milijuna kuna. Izvođač radova je zajednica ponuditelja Presoflex gradnja d.o.o. i tvrtka Riko d.o.o. iz Slovenije. Radovi se odvijaju željenom dinamikom i do kraja iduće godine očekujemo da će biti izvedena većina radova na izgradnji kanalizacijske mreže. Kada je riječ o izgradnji mreže u Dervišagi, isti se provode u sklopu faze 2 i obuhvaćaju naselja Dervišaga, Kuzmica, Srednje Selo, Viškovci, Blacko. Planirana je izgradnja 8.973 m gravitacijskih kanala, 2.022 m tlačnih vodova, 3 crpne stanice, 2 retencijska bazena i 1 kišni preljev. Do sada je izvedeno 916 m tlačnih vodova.Vrijednost radova za fazu II je 34.617.848,74 kn. Radovi se izvode sukladno terminskim planovima, a izvodi ih Presoflex-Gradnja d.o.o. Požega. Na području izvođenja radova planirano je priključenje korisnika na sustav odvodnje i pročišćavanja koji do sada nisu bili priključeni – rekao je Anto Bekić, direktor tvrtke Tekija d.o.o.

 

Radovima je nazočio i požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Darko Puljašić koji je o značaju radova za grad Požegu i prigradska naselja istakao. - Na ovaj ćemo način pokupiti svu onu otpadnu vodu, ali i poboljšati vodovodnu mrežu koja će u budućnosti osigurati svim našim sugrađanima na području Požeštine siguran dotok vode, kao i kontrolu otpadnih voda koje će se pokupiti, preraditi i vratiti u rijeku Orljavu izvrsne kakvoće. Ovo je ulaganje u budućnost, u naše mlade jer će imati zdrav, kvalitetan okoliš koji potiče veliku mogućnost širenja naselja.