Utorak, 27 Listopad 2020 11:42

Počele pripreme za veliki Popis stanovništva 01. travnja 2021. godine prvi digitalizirani

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Počele su pripreme za novi "Popis stanovništva RH" koji će se provesti 2021. godine. U Velikoj županijskoj vijećnici, održan je sastanak na tu temu, a na sastanku su sudjelovali, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa svojim suradnicima te ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković zajedno sa svojim suradnicima. Popis stanovništva u Republici Hrvatskoj provodit će se od 1. travnja do 7. svibnja 2021. godine. Stanovništvo je popisano 1991., 2001. i 2011. g., a prvi put je provedeno na području Hrvatske 1857. godine.

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković ponosno je rekla kako će Popis 2021. biti prvi digitalizirani odnosno prvi e-Popis u Republici Hrvatskoj. Popis stanovništva, kućanstava i stanova najsloženije je statističko istraživanje i najveći izvor podataka o stanovništvu i uvjetima življenja stanovnika zemlje.

Župan Alojz Tomašević zahvalio je ravnateljici Državnog zavoda za statistiku na sastanku te je zamolio da mu ukaže na smjernice što bi sve trebalo učiniti i što bi bilo potrebito, za komisiju, za kompletno djelovanje sustava kako bi se posao odradio na najvišoj razini.

Ravnateljica Lidija Brković rekla je kako su sa popisom poljoprivrede imali dosta sreće s obzirom da su ga morali održali u malo otežanim epidemiološkim uvjetima koji im nisu išli na ruku. - Usprkos svemu, Popis za poljoprivredu uspješno je završen prije 10-tak dana, međutim ono što nas sve skupa sada čeka je popis stanovništva zbog kojega smo upravo danas ovdje. Nadamo da će sve ići po planu. 

Sljedećim popisom stanovništva znatno će se unaprijediti način prikupljanja popisnih podataka koji se u prijašnjim popisima stanovništva provodio putem papirnatih upitnika.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. provodit će se u dvije faze:

  • Od 1. travnja 2021. do 10. travnja 2021. stanovništvo će se moći samostalno popisati kroz elektronički sustav e-Građani.
  • Od 16. travnja 2021. do 7. svibnja 2021. popisivači će popisivati na terenu sve one koji se nisu samostalno popisali, putem osobnog intervjua s pomoću elektroničkih uređaja.

Treba naglasiti da se internetom popisuju svi članovi kućanstva (ne samo osoba koja se prijavi preko sustava e-Građani), dakle sve osobe koje zajedno žive u kućanstvu  popisuju se kao cjelina, ali je dovoljno da je samo jedan član kućanstva registriran u sustavu e-Građani.

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku rekla je kako će se uložiti dodatni napori da se kroz promidžbenu kampanju osvijesti važnost sudjelovanja i zakonska obveza svih građana da se popišu i da se čim više građana samopopiše kroz sustav e-Građani.

Ako je neki član kućanstva privremeno odsutan iz svog kućanstva (u zemlji ili inozemstvu) popisat će ga član kućanstva koji je prisutan, bilo putem interneta, bilo uz pomoć popisivača, kao što je to bila praksa i u dosadašnjim popisima.

Popisivač će, kad izađe na teren, imati unaprijed informaciju koja kućanstva (i osobe) i na kojim adresama su se popisala internetom, i morat će jedino još obići navedene adrese gdje su osobe popisane. - Podaci koji se prikupljaju Popisom prijeko potrebni su za provedbu mnogih gospodarskih, društvenih, razvojnih i drugih politika te želim naglasiti da bi se moglo dobro planirati i da bi se mogle donositi kvalitetne odluke za kreiranje javnih politika, svaka zemlja bi trebala imati pouzdane službene statističke podatke - rekla je Lidija Brković.