Četvrtak, 29 Listopad 2020 08:49

Stožer CZ županije apelira na pridržavanje mjera i nošenje maske na grobljima za blagdan Svih svetih i Dušni dan

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije nakon održane sjednice na temu Covid 19, održao je i tiskovnu konferenciju sa novim preporukama i apelima za javnost. Župan i načelnik Stožera CZ županije Alojz Tomašević upoznao je medije o odlukama koje je donio Nacionalni stožer te o vikendu koji je ispred nas, blagdanu Svih svetih i Dušnom danu, kako bi sve prošlo bez dodatnih problema.

 - Jedna stvar koja je važna, a stigla je s razine Nacionalnog stožera, koja preporuča, a u većem dijelu i obvezuje, da bi vlasnici ugostiteljskih objekata, poslodavci i svi oni koji imaju svoje obveze trebali apelirati i upozoriti svoje radnike na grupiranje, nošenje maski te higijenu. Važno je za istaknuti da dolazi vrijeme Svih svetih i Dušnoga dana kada svi idemo na groblja te apeliram kako je nošenje maski obveza za vrijeme boravka na grobljima i naravno uz poštivanje svih ostalih mjera koje su propisane. Želim obavijestiti građane da su policija i državni inspektorat krenuli u nadzore. Nadamo se da nitko neće biti kažnjen i prijavljen, jer ova odluka nije donesena radi kažnjavanja, nego upravo radi toga kako bi  ljudi, pridržavajući se mjera, zaštitili sebe i druge. Drago mi je što većina ljudi poštuje mjere. I dalje je na snazi zabrana dolazaka i posjeta u Domove za starije i nemoćne, ali cijeneći želju i namjeru članova obitelji da budu sa svojim bližnjima, moram napomenuti da je upravo ova mjera jako bitna kako bismo spriječili širenje zaraze - rekao je župan Tomašević.

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia  rekao je kako je s obzirom na trenutnu situaciju i na broj stanovnika u našoj županiji, broj novooboljelih visok. Mjere koje su došle s nacionalne razine su dobre te ih se treba u potpunosti poštivati. - Imamo nekoliko većih žarišta, ali pratimo situaciju te odgovorno, savjesno i pravovremeno obavljamo svoj posao. Apeliram još jednom na sve one osobe koje su dobile pozitivan rezultat, da nam prijave sve kontakte, kako bismo na vrijeme spriječili širenje zaraze. Bez obzira na pozive i prijetnje koje dobivamo, mi ćemo i dalje usprkos tome odgovorno i savjesno raditi svoj posao. Koliko god se trudili nastaviti sa normalnim životom, postoji nešto novo normalno, a to je upravo situacija sa epidemijom korona virusa. Pozivam još jednom na osobnu odgovornost te na savjest svakoga od nas, jer upravo u okviru svog djelovanja, svoje obitelji i svog posla, mi smo ti koji ćemo svojom odgovornosti zaštititi sebe i druge oko sebe.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević ponovio je kako je jako bitno da pozitivne osobe daju točne informacije o svojim kontaktima, jer će na taj način i službe u najkraćem roku moći detektirati i spriječiti daljnje širenje virusa. - Želim iskoristiti priliku i reći kako smo jučer izvršili drugu šaržu cjepiva protiv gripe prema ordinacijama obiteljske medicine. Odaziv i potreba za cijepljenjem je dosta velika, a cijepljenje koje distribuira Zavod za javno zdravstvo besplatno je za osobe rizičnih skupina te starije od 65 godina. Cijepljenje obavlja liječnih obiteljske medicine te se svatko tko ima želju i potrebu treba javiti svom liječniku i dogovoriti termin cijepljenja.

Vezano za osiguranje dodatnih kapaciteta smještaja osoba iz Domova umirovljenika, a koje su pozitivne na korona virus te nemaju simptoma, ali i osoba u samoizolaciji za koje se ne može osigurati drugi način kako i gdje ih smjestiti odvojeno od ostalog stanovništva obavijestio nas je ravnatelj centra 112 Slavko Marinac. - Na inicijativu i dogovor sa županom i našim županijskim stožerom pokrenut je prijedlog da se na razini pet županija osigura jedan veći prostor gdje bi se smjestile osobe koje su pozitivne na korona virus, ali nemaju simptome. U tom cilju pokrenuta je inicijativa te smo u određenim fazama postigli dogovore kako bi se takav centar osigurao u Orahovici. Radi se o Edukacijskom centru GDCK Osijek u Orahovici. U tijeku je dogovor i potpisivanje sporazuma o načinu raspodjele kapaciteta i podmirenju troškova. Centar ima 192 kreveta, ali postoji mogućnost da se proširi na još dodatnih 100. Poznato je da smo u proljetnom valu osigurali smještaj u HEP NOC-u u Velikoj te još neke rezervne kapacitete o kojima smo razgovarali na sastanku stožera. Nadamo se da će sporazum biti potpisan do sredine studenog te da će se objekt u Orahovici staviti u punu funkciju.

Na kraju tiskovne konferencije župan Alojz Tomašević rekao je kako u naše dvije županijske bolnice ne nedostaje lijekova te da količine nisu upitne. - Poslao sam dopis ministru zdravstva sa vjerom i željom da problematiku sa dobavljačima lijekova riješimo svi zajedno na Nacionalnoj razini, jer se bez lijekova ne smije ostati. Naše obje bolnice su osigurane te zasada nemamo nikakvih problema. Metodom dobrog upravljanja, naše bolnice su među najboljima u Hrvatskoj te brige za budućnost kod nas nema.