Srijeda, 20 Siječanj 2021 14:44

Pleternica dobila novu zelenu tržnicu vrijednu 9 milijuna kuna iz EU sredstava

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PLETERNICA - Od danas radi i nova pleternička zelena tržnica koju je povodom otvaranja i prvog radnog dana obišla gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić sa svojim suradnicima.nove pleterničke tržnice koja je danas počela s radom.
 – Tržnica je izgrađena sredstvima Europske unije kroz mjeru 7.4.1. ,odnosno mjere ruralnog razvoja. Vrijednost projekta je oko 9 milijuna kuna od čega su milijun eura sredstva EU a preostali dio su sredstva grada Pleternice – kazala je gradonačelnica. Podsjetila je kako je stara tržnica srušena kako bi se uredio Trg bećarca te da je kamen temeljac za novu tržnicu postavljen u lipnju. Uporabna dozvola dobivena je već u prosincu. – I evo, nekoliko dana nakon 24.obljetnice proglašenja Pleternice gradom, tržnica započinje s radom. Ona ima otvoreni i zatvoreni dio, veliko parkiralište koje će poslužiti i onima koji dovoze svoje proizvode ali i svim kupcima a vidimo da ih danas ima dosta. Nadam se da će ova tržnica postati bilo našeg grada jer, svi znamo znamo da su tržnice mjesto susreta ali i mjesto prodaje kvalitetnih proizvoda Zlatne doline kao i prodavača iz okolnih županija. Obzirom da su tržnice uvijek izvor ekoloških proizvoda, nadam se da će ovi proizvodi završiti na stolovima ugostiteljskih objekata s područja naše županije kad se otvore nakon ovih covid mjera.
DSCN4902Na vanjskom dijelu nove pleterničke tržnice nalazi se 28 klupa za prodaju a postoji i poseban prostor za prodaju iz vozila. U unutarnjem dijelu tržnice su dva veća prostora u kojima mogu biti mesnica ili ribarnica te još osam manjih prostora u kojima će biti postavljeni rashladni uređaji za proizvode kojima je to potrebno. Cijena za prodavače koji žele prodavati na tržnici, kazala je gradonačelnica, kao i do sada će biti simbolična. Danas se prodaja nije naplaćivala. Oko tržnice je stotinjak parkirnih mjesta.
Gradskom tržnicom upravljat će tvrtka Pleternički komunalac d.o.o. – Trudit ćemo se da tržnicom upravljamo najbolje što se može. Obzirom na uvjete u kakvima smo do sada radili, ovo je neuporedivo. Tržnica za sada radi srijedom i subotom a naše nastojanje ide u smjeru da radi svaki dan, vidjet ćemo kako će ići prodaja. Pleternica ima tradiciju da tržnica radi samo srijedom a naše je da promijenimo te navike – rekao je Ivica Kovačić, direktor Komunalca.
Za provođenje projekta bio je zadužen Poduzetnički centar. – Evo sve je završeno prije roka, prije nego smo planirali, tako da je ovo jedan od naših najbrže i najuspješnije provedenih projekata – zadovoljno je kazala direktorica Marija Šarić. DSCN4890
Inače, tradicionalnog presijecanja vrpce kojim bi se simboličkii označio početak rada objekta, ovaj puta nije bilo ali gradonačelnica sa svojim suradnicima kupila je u ime Grada, veće količine prehrambenih proizvoda koje će, povodom otvorenja tržnice, darivati jednu obitelj u potrebi.   

autor Vesna Milković