Četvrtak, 15 Travanj 2021 07:28

Svečanom sjednicom obilježen Dan Požeško-slavonske županije i nagrađeni zaslužni pojedinci i udruge

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Svečanom sjednicom Skupštine županije Požeško-slavonska županija obilježila je 28. obljetnicu u postojanju Hrvatske i 811. godinu od prvog spomena Požeške županijei. Svečana sjednica Županijske skupštine održana je u Glazbenoj školi Požega, a sjednici su nazočili: izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Huška, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, predsjednik gradskog vijeća grada Požege Željko Glavić, dugogodišnji saborski zastupnik Franjo Lucić, gradonačelnici i načelnici, predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević te vijećnici Županijske skupštine i nagrađeni laureati.

IMG 6870

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević ističući dobru suradnju i rad svih vijećnika sa županom i županijskim tijelima. - Vremena su teška, ali upravo nam je to bio poticaj da radimo više i bolje i da se zajedno borimo sa svim problemima koji su se pojavljivali. S ponosom mogu reći da smo sve odluke donijeli u dobroj vjeri i namjeri da pružimo bolju i svjetliju budućnost generacijama koje dolaze uz nadu da smo u tome i uspjeli..

Nakon predsjednice Skupštine nazočnima se obratio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević: „Ove godine okupili smo se u nešto skromnijem izdanju kako bismo proslavili Dan naše županije i njenu 28. obljetnicu, odnosno 811 godina od prvog spomena. Svakodnevno sa svojim suradnicima činio sam sve, kako bismo doprinijeli razvoju gospodarstva, budući je ono pokretač cjelokupnog razvoja. Prošla godina bila je posebno izazovna, budući smo se po prvi puta susreli sa pandemijom te je posljedično tomu veliki dio gospodarstva prestao s radom. No, godinu dana poslije, možemo reći da se život ponovno pokreće te da smo naučili živjeti, kako je popularno nazvano „novo normalno“.

Brojni OPG-ovi koji postoje u našoj županiji, potaknuli su nas na donošenje programa potpora poljoprivredi. Prvi cjeloviti Program potpora poljoprivredi na području naše županije donesen je za razdoblje 2016-2020 godine. Svake godine je oko 200 OPG-a  s našeg područja iskoristilo neku od mjera. Ukupno isplaćena sredstva, na godišnjoj razini su bila nešto više od 2 milijuna kuna. Također je donesen novi program potpora za razdoblje 2021-2027 godine. Ovdje svakako valja spomenuti i navodnjavanje poljoprivrednih površina. U Županiji postoji dva sustava navodnjavanja, koje koriste deseci OPG-ova i pojedine tvrtke.IMG 6874

U rebalansu proračuna uvrštena je stavka potpore koja se daje poduzetnicima zbog novonastale situaciju i otežanog poslovanja u poduzetništvu, a koja iznosi gotovo 2 milijuna kuna. Sukladno tome donesena je Odluka i raspisan Javni poziv za provedbu mjera ublažavanja posljedica epidemije bolesti COVID-19 u sektoru malog gospodarstva na području Požeško-slavonske  županije u 2020. godini, dok je potporu ostvarilo skoro 300 poduzetnika.

Požeško-slavonska županija kao osnivač osnovnih i srednjih škola radi, u okviru zakonskih mogućnosti, na promicanju i poboljšanju školstva, pa su kroz godine provedeni brojni projekti energetske obnove škola. Kroz 41 projekt energetske obnove obnovljeno ili je u obnovi ukupno 31 zgrada u vrijednosti preko 100 milijuna kuna, od toga više od 53 milijuna za 21 školsku zgradu.

Županija požeško-slavonska vodi brigu o zdravlju svojih stanovnika kroz zdravstvene institucije: bolnice, domove zdravlja, zavod za javno zdravstvo i druge. Kada govorimo o zdravstvu, svakako vrlo važni projekti energetske obnove Opće županijske bolnice u Požegi, te projekt obnove i projekt adaptacije potkrovlja Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana u koje je uloženo oko 80 milijuna kuna. S ciljem unaprjeđenja zdravstvene zaštite stanovništva, iz europskih fondova osigurano je i 40 milijuna kuna kroz projekte uređenja i opremanja ambulanti Doma zdravlja te kroz projekt Zajedno do zdravlja, kojim se poboljšao pristup i učinkovitost dnevne bolnice i dnevnih kirurgija u Općoj županijskoj bolnici Požega. Županija je, zajedno sa Domom zdravlja te Zavodom za hitnu medicinu Požeško – slavonske županije sufinancirala nabavku više od 30 novih vozila, čim je obnovljen vozni park tih zdravstvenih ustanova, čija starost je iznosila više od 10 godina, a sada je oko 2 godine. U obnovu voznog parka uloženo je više od 5 milijuna kuna.

Jedan od projekata na koji smo iznimno ponosni, i koji ide sada već nekoliko godina, je svakako sporazum o sufinanciranju troškova prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola, popularno nazvan „studentski vlak“ koji je potpisan između Županije i Hrvatskih željeznica, temeljem kojega se studenti i učenici besplatno voze na relacijama Banova Jaruga – Daruvar – Virovitica i Požega – Zagreb – Požega, a koji je ispunio sva očekivanja i pomogao mladim ljudima u njihovom životnom putu. Kroz nekoliko godina na ovaj projekt utrošeno je gotovo milijun kuna. Kako je i najavljivano, dogovorili smo sufinanciranje prijevoza i naših studenata koji se školuju u Osijeku te je potpisan ugovor s tvrtkom Arriva o sufinanciranju u omjeru 50 -50.

Projekt koji već tri godine zajedno provode Županija i Turistička zajednica Požeško-slavonske županije je Program poticanja ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta na području Požeško-slavonske županije. Potporu sukladno uvjetima Javnog poziva ostvarilo je više od 30 iznajmljivača te je isplaćena potpora u iznosu od gotovo milijun kuna. Požeško-slavonska županija danas broji 105 smještajnih objekata koji raspolažu sa 1164 kreveta u odnosu na 2014. godinu kada smo na cijelom području županije raspolagali sa 449 kreveta. Ovdje svakako valja spomenuti i lovstvo, koje smo kroz razvoj i unaprjeđenje lovstva, odnosno lovni turizam podignuli na višu razinu te kroz godine uložili preko 2,5 milijuna kuna, a osiguravanjem smještajnih kapaciteta ujedno privukli više gostiju.

IMG 6879

Kako bismo turizmu županije dodatno doprinijeli, Požeško-slavonska županija je od Kutjeva d.d. kupila dvorac u Trenkovu te je održana i početna konferencija projekta „Trenkov dvorac – dokumentacija“, čija je vrijednost preko 4 milijuna kuna. Ovo ulaganje je ulaganje u održavanje kulturne baštine i turizam županije.

Kada nadalje govorimo o projektima Županije, kao jedan od najvažnijih projekata, kako egzistencijalnih, tako i kada govorimo o obrani od poplava, o navodnjavanju, a ujedno i kao posebice važan turistički projekt je svakako akumulaciju Kamenska. Zbog poplava, ali naravno i suša, koje su pogađale našu Županiju, u suradnji sa  Hrvatskim vodama radimo na izradi projektne dokumentacije i izgradnji višenamjenske akumulacije Kamenska, koja bi uz zaštitu od voda bila i u funkciji daljnjeg razvoja županije na području poljoprivrede, turizma i energetike, a čija investicija iznosi 400 milijuna kuna. Tako je nakon početnog bušenja u lipnju, održano još nekoliko sastanaka po navedenoj temi. Planirano razdoblje za izradu svih potrebnih dokumenata je do kraja 2021. godine, nakon čega bi se moglo očekivati otvaranje radova na izgradnji akumulacije.

Regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije sustavno radi na projektima.  Od osnutka kao Regionalna razvojna agencija Panora, a danas kao Regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije:

  • četvrta županija smo po sredstvima povučenim iz Europske unije
  • trenutno se provodi preko 30 projekata ukupne vrijednosti preko 190 milijuna kuna,
  • u pripremi, prijavljeno ili na ocjenjivanju je 30-ak projekata u vrijednosti preko 200 milijuna kuna.

U provedbi je i 8 projekata uključenih u Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema ukupne vrijednosti preko 200 milijuna kuna, a to su:

  • projekt „Svijet graševine“ (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje) - 65.770.000,00 milijuna kuna
  • „Požeške bolte“ (Požeška kuća i Muzej Požega) – 41.100.000,00 milijuna kuna
  • „Terme Lipik“ (Villa Zinke, Narodne kupke, perivoj) – 73.000.000,00 milijuna kuna
  • Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam u Pakracu – 2.300.000,00 milijuna kuna
  • Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško – slavonske županije – 2.530.000,00 milijuna kuna
  • Kuća graševine – 2.913.500,00 milijuna kuna
  • Trenkov dvorac – dokumentacija – 4.507.250,00 milijuna kuna
  • Geotermalni izvori Požeško – slavonske županije – 1.876.000,00 milijuna kuna

Dobro upravljanje Županijom, dokaz je i petica za transparentnost koju je Županija dobila prethodne tri godine, a koja podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Da dobro upravljamo županijom dokaz je i provedena financijska revizija, prema kojoj je, unatoč problemima koje je Županija naslijedila, o poslovanju i izvještajima Požeško-slavonske županije Državni ured za reviziju izrazio bezuvjetno mišljenje i to dva puta.

Naš najvažniji zadatak svakako je zadržati mlade ljude te poboljšati životni standard u našoj županiji. Samo zajedničkim djelovanjem ka napretku možemo zaustaviti iseljavanje i pružiti mladim ljudima mogućnost da svoju budućnost grade u Požeško-slavonskoj županiji. Požeško – slavonska županija kroz niz proteklih godina stipendirala je studente na području Županije kako bi olakšali studentski život, ne samo njima, nego i njihovim roditeljima.

Požeško-slavonska županija u proteklom razdoblju stipendirala je oko 200 studenata i za to izdvojila oko 3,5 milijuna kuna. Do sada isplaćuje stipendije za 52 studenta koji 10 mjeseci dobivaju 600 kuna. Drugu godinu za redom Županija je raspisala natječaj i za dodjelu stipendije učenicima koji se obrazuju za poljoprivredno – prehrambena zanimanja. Gotovo 150 učenika primilo je stipendiju te je na to utrošeno gotovo milijun kuna.

Projektom „Poticanje izvrsnosti“ Glazbena škola u suradnji sa gradom Pleternicom i Kutjevom nagraditi će najuspješnije učenike iz svakoga razreda, cjelogodišnjim iznosom participacije, odnosno školarine. Tako će Grad Pleternica participirati učenicima područnog odjeljenja Pleternica, Grad Kutjevo učenicima područnog odjeljenja Kutjevo, dok će učenicima matične škole participirati Županija. Glazbenu školu kroz nekoliko posljednjih godina preuredili smo te za uređenje dvorane i nabavku novoga klavira izdvojeno je gotovo 1,5 milijuna kuna.

Posebnu zahvalu želim uputiti gospodarstvenicima, koji su u ovo vrijeme pandemije često bili zakinuti, nisu radili, no borili su se zajedno sa svima nama i nisu se predali. Prethodna godina za njih bila je izuzetno teška. Vaša snaga i vaše sposobnosti daju rezultate koji ostaju zapaženi. Naši poljoprivrednici, obrtnici i radnici, vaš rad i trud naša su obveza kako bi vam na što bolji način uzvratili sve dobro što dajete svome kraju.

Veliko hvala i hrvatskim braniteljima, mojim suborcima, članovima njihovih obitelji koji su nas svojom ljubavlju prema Domovini najviše zadužili.

Zahvaljujem se i Vladi Republike Hrvatske, koja je u Slavoniji, ali i našoj županiji, vidjela potencijale koje imamo.

Želim zahvaliti svima – svakom žitelju naše prelijepe županije ponaosob,  koji, svaki u svojim mogućnostima pomažu jedni drugima, boreći se svakodnevno za svekoliki boljitak.

Zahvala od srca i svim zdravstvenim djelatnicima, djelatnicima policijske uprave, članovima stožera civilne zaštite, i svima onima koji već duže od godinu dana daju svoj doprinos što bržem prolasku ove pandemije.

Zahvala ide i predsjednici Županijske skupštine, svim vijećnicima te svim djelatnicima Županije, koji su svih ovih godina svesrdno ustrajali na našem zajedničkom putu da učinimo našu županiju boljim mjestom za život – rekao je župan Tomašević koji se zahvalio i nagrađenim laureatima, rekavši da su svojim trudom i zalaganjem pokazali kako se voli svoja županija. „Svima vama želim čestitati Dan Požeško – slavonske županije, želim vam puno zdravlja, sreće, osobnog zadovoljstva i poslovnog uspjeha!“ – naglasio je župan.

Nakon župana Tomaševića uzvanicima su se obratili župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić te izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Huška koji su iskazali punu potporu Požeško-slavonskoj županiji.

Najsvečaniji dio Sjednice bio je dodjela županijskih nagrada. Povelje zahvalnosti dobili su: Stipan Grgić, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Požega i Vladimir Bauer. Godišnje nagrade dobili su: Udruga klaster proizvođača povrća „Zlatna dolina“, Obrt za vinarstvo i usluge Tandara, Služba civilne zaštite Požega i doktor Ante Vitalia. Nagradu za životno djelo dobili su prof.dr.sc. Radoslav Galić i prof.dr.sc. Rudolf Bišof posthumno.

U glazbenom dijelu programa Svečane sjednice nastupili su učenici Glazbene škole Požega.