Subota, 25 Rujan 2021 10:28

Obilježen Dan općine Brestovac a na Svečanoj sjednici nagrađeni najzaslužniji pojedinci i udruge

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

BRESTOVAC - U novo podignutom i uređenom Vatrogasnom domu DVD Brestovac održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća općine Brestovac povodom Dana općine Brestovac i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Mateja. Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Tomo Vrhovac, pozdravio sve uzvanike i goste sjednice te istakao nekoliko ključnih točaka napravljenog na području općine Brestovac te o značajnijim planovima za buduće razdoblje.

Općinski načelnik u 8. mandatu Zdravko Mandić iznio je što se sve napravilo proteklih godina na cijelom području Općine Brestovac koja ima 35 naselja i teritorijalno je jako velika, no sa sve manje stanovnika, jer u nekim naseljima ima još samo nekoliko starijih stanovnika.  U puno naselja ima i puno društvenih ili seoskih domova koji se sustavno godinama uređuju. - Uz niz dobro iskorištenih potpora za projekte adaptacija mjesnih domova, izgradnje pješačkih staza, uređenje cesta, ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje, Općina Brestovac u proteklom je razdoblju povećanje prihoda najvećim dijelom usmjerila za kapitalna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, jer upravo su takva ulaganja od posebnog značaja za kvalitetniji život u malim mjestima. Veliki projekt je i ovaj Vatrogasni dom u kojemu se sada nalazimo jedan je od najvećih brestovačkih projekata u vremenu 2017.- 2021. godine koji je vrijedan 7,2 milijuna kuna. Ovome treba dodati uređenje pješačkih staza kroz naselja, uređenje groblja, modernizaciju javne rasvjete. Ono čemu se Brestovčani još više vesele su, naravno, budući projekti. – rekao je načelnik Mandić te posebno naglasio o dva nova projekta koja će uvelike promijeniti izgled općinskog središta.

 - Na prvom mjestu to je izgradnja dječjeg vrtića u Brestovcu, projekt na koji čekamo još od 2013. godine. Zemljište za lokaciju je osigurano, a izrada projektne dokumentacije za objekt kapaciteta četiri dječje skupine sa popratnim sadržajem i opremom, u završnoj je fazi. Drugi jednako značajan projekt rekonstrukcija je križanja državnih cesta, odnosno izgradnja kružnog toka, projekt Hrvatskih cesta za koji je ishođena projektna dokumentacija, proveden postupak javne nabave, odabran izvođač, te se očekuje početak radova vrijednih 4 milijuna kuna.

Čestitke na postignutim rezultatima Brestovčanima i načelniku Mandiću je u ime prisutnih gradonačelnika i načelnika Požeško-slavonske županije uputio načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, posebnu podršku radu u Brestovcu, a posebno budućim projektima dala je požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Pomoć u realizaciji projekata kao i do sada obećao je Davor Huška izaslanik ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova. Podsjetio je kako je ovo ministarstvo financijski pomoglo 12 projekata u brestovačkom kraju ukupno s 2,9 milijuna kuna.

Svečana sjednica za Dan općine prilika je i da se nagrade najzaslužniji pojedinci, udruge i tvrtke. Tako su godišnje nagrade Općine Brestovac dobili: Jan Kovačević, učenik 5. razreda OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu zbog pobjede na županijskom natjecanju iz matematike, koji je uz Priznanje  dobio i novčanu nagradu, Sekcija iz Zakorenja požeškog HPD Sokolovac koja djeluje na na području naselja oko Zakorenja, Ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Brestovca te tvrtka ACS d.o.o. iz Gučana. U ime nagrađenih zahvalio se član planinarske sekcije Slavko Lončarević.
U glazbenom dijelu sjednice nastupili su učenici OŠ Dragutina Lermana sa nekoliko pjesama.

Autor: Vladimir Protić