Subota, 23 Listopad 2021 16:26

Slavna 123. brigada HV-a Požega obilježila 30 godina od svoga osnutka

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Proslava velikoga jubileja brigade održana je na Trgu Sv. Trojstva gdje su u mimohodu došli u svečanom postroju pripadnici brigade, odnosno sve četiri bojne, ostale njene postrojbe i logističke službe. Himnu naše zemlje otpjevala je prof. Ana Ticl iz Glazbene škole Požega, nakon čega je minutom šutnje odana počast poginulim braniteljima, a uz brojne roditelje, udovice i djecu poginulih branitelja svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, general-pukovnik Siniša Jurković, izaslanik Predsjednika Vlade i izaslanik ministra branitelja, državni tajnik u ministarstvu branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane brigadir Mato Tomašević, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavić, te drugi gradonačelnici i načelnici, udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici policije i drugi.

Sudionici su se podsjetili na vremena stvaranja brigade koja je prošla gotovo sva ratišta, zatim njenog ratnog puta, te akcije oslobađanja dvije tisuće četvornih kilometara teritorija Zapadne Slavonije u prosincu 1991. godine. U ime brigade obratio se zamjenik zapovjednika i zapovjednik, umirovljeni brigadir Zdenko Farkaš, a pročitano je pismo generala Miljenka Crnjca, zapovjednika 123. brigade.

Okupljenima se u ime Grada Požege obratio gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić. - Čestitam vam u ime svih Požežanki i Požežana, svih stanovnika Požeštine, 30. obljetnicu osnivanja ove, kako i general Crnjac kaže, slavne 123. brigade. Danas, nakon 30 godina, ne pitamo se više da li je vrijedilo. Žrtve jesu velike, ali znamo da je vrijedilo. Svi strateški ciljevi koje ste imali kada ste krenuli u tu, mogu reći avanturu, svi su ostvareni. Ono što se danas možemo pitati je može li bolje, možemo li ovu državu koju sada, zahvaljujući dobrim dijelom vama imamo, možemo li je bolje i pravednije urediti. Na svima nama i na vama je da to ostvarimo. Vaše geslo – 123. ide dalje jeste i ostat će trajno jedan od identiteta Požege i njezine novije povijesti. Čuvat ćemo ga ponosno, kao što ćemo ponosno čuvati uspomenu na Domovinski rat i 123. požešku brigadu. 

Okupljene je pozdravila i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić. - Danas, 30 godina poslije, osjećaji divljenja ostali su isti i velika je čast uputiti vam riječi zahvale za sve što ste učinili za slobodu domovine nam Hrvatske, za slobodu naše županije. Na tim putevima ponosa i slave mnogi su Domovini poklonili svoje živote, njima posebno hvala. Vaša imena i prezimena, imena vaših poginulih prijatelja, mjesta koja ste oslobađali, vojne operacije u kojima ste djelovali i, dakako, naša 123.brigada Hrvatske vojske zlatna su povijest naše županije. Povijest ljudi koji su imali petlju, suprotstavili se sili i zločinu, i pobijedili.

U ime Predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja posebne pozdrave uručio je državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović, a u ime Predsjednika Republike Hrvatske nazočne je pozdravio general-pukovnik Siniša Jurković. Svečanost je svojim nastupom uveličao nastup KUD-a Bektež s a'capela pjesmama.

Duž puta mimohoda postavljen je taktičko-tehnički zbor naoružanja i tehnike koji su se mogli razgledati.