Četvrtak, 20 Siječanj 2022 17:17

Sudionici programa „Škola ambasador“ Europskog parlamenta na prijemu kod županice Jozić

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Požeško-slavonska županica Antonija Jozić u Velikoj vijećnici županije primila je danas predstavnika Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te predstavnike lokalnih obrazovnih ustanova koje sudjeluju u programu EPAS - „Škola ambasador“ Europskog parlamenta. Iz Požeško-slavonske županije u program su uključene četiri ustanove: Srednja škola Pakrac i Gimnazija Požega program provode od 2018. godine, a Ekonomska škola Požega i Tehnička škola Požega od 2019.

Riječ je o programu koji se u Hrvatskoj i ostalim EU državama članicama provodi od 2016. godine s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim vrijednostima i pravima. Programom je do sada obuhvaćeno 60-tak gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske.

„Na svakom koraku oko nas vidljivi su pozitivni tragovi što to članstvo u Europskoj uniji donosi u Požeško-slavonskoj županiji, ali u konačnici i za cijelu Hrvatsku. Tu prvenstveno mislim na sredstva koja možemo osigurati za provedbu naših kapitalnih investicija vezano s naglaskom na obrazovanje, posebice u dijelu višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji kaže da ćemo moći ulagati sredstva i u uspostavu jednosmjenskog rada u osnovnim školama, u jačanju kapaciteta srednjih škola, kao i Regionalni centar kompetencija koji se također provodi na području naše županije uz brojne druge projekte.“ – rekla je ovom prilikom županica Jozić te istaknula kako je Požeško-slavonska županija bez obzira na svoju teritorijalnu veličinu pri samome vrhu županija koje imaju srednje škole ambasadore.

U sklopu programa „Škola ambasador“, nastavnici i učenici organiziraju tematske aktivnosti te sudjeluju u kreativnim radionicama na kojima se upoznaju s radom Europskog parlamenta te europskim javnim politikama i prioritetima, a kroz razmjenu iskustava s drugim sudionicima stječu nova znanja i uče o solidarnosti i važnosti zajedništva.

Marko Boko, predstavnik ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj rekao je kako se program „Škola ambasador“ Europskog parlamenta provodi već nekoliko godina ne samo u Hrvatskoj već i na razini drugih država članica EU. „Cilj nam je obilaziti teren, razgovarati s učenicima i njihovim profesorima mentorima koji nesebično već godinama jako vrijedno i predano rade u programu i izvršavaju sve obveze. Poanta je u tome da širu javnost kao i određene institucije koje možda nisu upoznate s našim programima koji su namijenjeni mladima upoznamo s njima i pokušamo ih uključiti.“ – rekao je Marko Boko te istaknuo kako je u sam program uključeno preko 1000 učenika koji su doista ambasadori EU parlamenta s obzirom da su multiplikatori sadržaja i ideja koje EU zagovara i promiče.

„Učenici to rade na terenu, u svojoj lokalnoj zajednici, školama, među svojim prijateljima, obiteljima i sl., te na ovaj način imaju priliku utjecati na ono što EU i europske institucije mogu raditi prije svega na lokalnoj razini. Oni su ti koji sami stvaraju i komuniciraju sadržaj te mi na kraju na taj način vidimo što se zapravo događa na terenu. S druge strane, mi kao institucija trudimo se upoznavati učenike i njihove profesore mentore sa mogućnostima koje EU odnosno europske institucije mogu ponuditi na lokalnoj razini.“ – istaknuo je Boko.

Uz predstavljanje rezultata provedbe programa u lokalnoj zajednici, predstavnik Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj sa županicom su razgovarali o aktivnostima i planovima rada Ureda u ovoj godini, o provedbi procesa Konferencije o budućnosti Europe čiji je cilj izrada prijedloga za reformu i buduće politike EU-a, kao i o kampanji Zajednoza.eu koju je pokrenuo Europski parlament kako bi potaknuo građanke i građane svih EU država članica na neposrednu razmjenu mišljenja o temama važnim za Europu. Građani se međusobno povezuju registracijom na istoimenoj paneuropskoj platformi zajednoza.eu, dostupnoj na 24 službena jezika Unije, pa tako i na hrvatskom. Na platformi mogu raspravljati o njima važnim temama, ali i saznati kako se uključiti u aktivnosti koje diljem Europe organiziraju uredi Europskog parlamenta i njihovi partneri.