Četvrtak, 22 Rujan 2022 09:16

Otvaranjem spomenika poginulim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine Brestovac

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

BRESTOVAC - Povodom obilježavanja Dana općine Brestova i blagdana zaštitnika općine  sv. Mateja svečano je otvoren spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu s područja općine Brestovac. Za sedam hrvatskih vitezova spomenbik je izgrađen na pšoteztu između crkve i Osnovne škole, preko puta zgrade Općine Brestovac i ubuduće će biti mjesto na kojemu će se polagati vijenci i paliti svijeće povodom državnih praznika i obilježavanja dana proisteklih iz Dpomovinskog rata. Spomenik su otkrile dvioje majke poginulih branitelja Marica Plešić i Nevenka Vranješević. General Zvonko Peternel, prvi zapovjednik postrojbe formirane u Brestovcu istakao je da zbog poginulih branitelja ali i zbog onih koji su još živi nesmijemo dozvoliti da se zaborave prvbi dani i tijek Domovinskog rata s kojim smo dobili ovu slobodu. 

Nakon svečanosti otvaranja u dvorani mjesnog DVD-a održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su uz domaćine, općinskog načelnika Zdravka Mandića, predsjednika Općinskog vijeća Tomu Vrhovca i vijećnike, prisustvovali i brojni uzvanici, predstavnici vojske i policije, županijskih institucija i ustanova, čelnici županijskih gradova i općina, zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević, zastupnica u Hrvatskom saboru i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom, te Davor Huška, predstavnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske tehnologije pri Ministarstvu.

Ovom prilikom načelnik Mandić pozdravivši sve nazočne osvrnuo se na proteklo razdoblje, promišljanje o aktualnim projektima, te najavio nove planirane projekte. - Kao općina svoje smo prihode najvećim dijelom usmjerili na kapitalna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, ali isto tako pronašli smo sredstva i za povećanje izdvajanja za udruge, socijalnu skrb, školstvo i predškolski odgoj. Imamo niz mjera pomoći sufinanciranja i potpora kao što su pomoć za novorođenu djecu, nabavu radnih materijala za sve učenike osnovne škole, jednokratne financijske pomoći redovnim studentima, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i mnoge druge. Nastojimo da sve javne politike koje provodimo na našoj lokalnoj razini budu prvenstveno usmjerene na poboljšanje životnog standarda naših mještana i stvaranje preduvjeta za svekoliki razvoj naše zajednice. Svjesni smo poteškoća koje nas očekuju, no nećemo odustati od ravnomjernog infrastrukturnog i ujednačenog razvoja svakog dijela Općine Brestovac, a reorganizacijom naših značajnih projekata sigurnim putem idemo prema tom cilju.

Kao potpomognuto područje druge skupine i kao brdsko-planinsko područje koristimo potpore Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice i Programu podrške brdsko-planinskim područjima te se ovom prilikom zahvaljujem Ministarstvu na svesrdnoj podršci i financijskoj pomoći koju nam pružaju za naše projekte već duži niz godina – rekao je Mandić naglasivši kako je ove godine završen projekt Hrvatskih cesta -  i izgrađen kružni tok, vrijedan oko 4 milijuna kuna, u centru Brestovca koji je promijenio vizuru mjesta.

 - Trenutno imamo nekoliko otvorenih gradilišta gdje su radovi u tijeku, kao i pripremljene projekte za realizaciju u budućem razdoblju. Najznačajniji projekt čiju realizaciju očekujemo, a imamo pripremljenu tehnički dokumentaciju, izgradnja je dječjeg vrtića u Brestovcu, a trenutno nam je u planu i izgradnja pješačkih staza u naseljima koja su smještena na državnim cestama D51 i D38, nakon čega će staze biti izgrađene i u svim ostalim naseljima - zaključio je načelnik Mandić

Županica Antonija Jozić istaknula je kako se kroz cijelo današnje događanje proslave Dana Općine proteže emocija vezana za stvaranje Hrvatske prije 32 godine. „Mi koji smo bili na otkrivenju spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima s područja Općine Brestovac, zapazili smo jedan emotivni trenutak kada je majka poginulog branitelja nakon otkrivanja spomen-obilježja poljubila hladni kamen. Radi onih čija su imena uklesana i ovdje na ovom spomen-obilježju, radi žrtve njihovih roditelja, radi budućnosti naše djece, pozvani smo svi činiti dobro. Županiji je bitno da se cijelo naše područje ravnomjerno razvija, da se u našim općinama i gradovima grade vrtići, uređuju škole i prometnice. U onim malim, ali s druge strane i u onim velikim projektima koji nas očekuju na području Općine Brestovac, Županija će biti snažna podrška – rekla je županica čestitavši načelniku Mandiću i njegovim suradnicima na svemu dobrome što čine za razvoj svoje općine.

U ime načelnika i gradonačelnika obratio se i uputio čestitke uz Dan općine načelnik općine Jakšić, Ivica Kovačević, a o budućim financijskim perspektivama i sredstvima koja mogu očekivati od europskih i sredstava ministarstava govorio je Davor Huška, ispred Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i kao ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske tehnologije pri Ministarstvu koja svake godine financira po nekoliko projekata u svim općinama i gradovima na području Požeško-slavonske županije.

Odlukom Općinskog vijeća na današnjoj svečanoj sjednici uručene su godišnje nagrade te priznanja zaslužnim pojedincima i društvima koji su dali svoj doprinos razvoju brestovačkog kraja. Nagrade su dobili: Voćarstvo Boić za doprinos u gospodarstvu i razvoju turizma, Šahovski klub Brestovac za postignute rezultate i odličnom radu, Lucija Budić za 10 godišnji rad u vatrogastvu koji je započela u vatrogasnoj mladeži a nastavila i dalje, sada kao vatrogasac 1. klase, Leonardo Franić, učenik, za odličan uspjehtijekom cijelog školovanja u osnovnoj školi, te posebna zahvalnica za Nevenku Vranješević, koja je vrlo aktivna u humanitarnim akcijama i pruža potporu svim udrugama.