Srijeda, 14 Prosinac 2022 08:39

Potpisan projekt za početak projektiranja Kuće graševine kao jezgre kulturno-turističke destinacije Svijet graševine

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

KUTJEVO - Kuća graševine zamišljena je kao centralno mjesto i polazišna točka kulturno-turističke destinacije Svijeta graševine, projekta koji spaja vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, a kao podrška vinarima i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. U sklopu projekta „Izrada projektne dokumentacije - Kuća graševine“ omogućit će se daljnja realizacija projekta u Gradu Kutjevu.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014. - 2020., a u Gradskoj vijećnici Grada Kutjeva gradonačelnik Josip Budimir te predstavnik tvrtke Proarh d.o.o. potpisali su ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, predstavnici Muze d.o.o. - izrađivači Muzeološke dokumentacije za Kuću graševine, kao i zamjenik županice Ferdinand Troha.

638e423b74b25db50b1852df0f53c1b4 4 XLGradonačelnik Kutjeva ovom prigodom istaknuo je zadovoljstvo potpisivanja navedenog ugovora za projekt o kojemu se već jako dugo priča i sanja.  - Ovaj projekt bit će veliki zamašnjak za razvoj turizma Grada Kutjeva, naše županije, ali i svih drugih odrednica razvoja gospodarskog i poljoprivrednog segmenta te svih ostalih čimbenika koji utječu na život i razvoj ovog malog grada – rekao je Budimir istaknuvši kako je Kuća graševine jako bitan strateški projekt kojim će se značajno promijeniti vizure i identitet Grada Kutjeva.

 - Uvjeren sam da će se Kutjevo realizacijom ovog projekta pozicionirati na turističkoj mapi Republike Hrvatske kao destinacija u vrhu razvoja kontinentalnog turizma te da će ovaj projekt imati veliki značaj za naše obrtnike, poljoprivrednike, vinare, vinogradare, a u konačnici i za Grad Kutjevo koji ga je i započeo u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Regionalnim koordinatorom razvoja PSŽ – Panora. Što se tiče sadržaja i kreiranja onih najsitnijih detalja koji će se nalaziti u Kući graševine, zajedno s tvrtkom Muze d.o.o., zaista smo postigli da projekt bude cjelovit, kvalitetan i da se obuhvate i najmanje moguće sitnice i detalji. Muzeološko rješenje jako je bitan kotačić u realizaciji ovoga projekta - istaknuo je gradonačelnik Budimir.

Ukupna vrijednost projekta Kuća graševine iznos 2,9 milijuna kuna od čega EU sufinancira 2,47 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost izrade usluge projektno-tehničke dokumentacije 1,1 milijun kuna. Grad Kutjevo nositelj je projekta, a provodi ga u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora PSŽ. Razdoblje provedbe navedenoga projekta je od 01. kolovoza 2020. do 30. studenoga 2023. godine.

Zamjenik županice Ferdinand Troha istaknuo je kako je navedeni projekt uistinu važan za Požeško-slavonsku županiju. - Moja želja je da ovo bude projekt kojim ćemo se dičiti kao što se dičimo i našom graševinom koja je dio našega identiteta, utkana u kulturu i identitet i Grada Kutjeva i naše županije.

 - Osim što se zaista dugo razvijao cijeli koncept projekta Kuća graševine, upravo sa našim muzeolozima jako je pomno razrađena, tako da će to biti jedno mjesto susreta, jedna podrška prvenstveno vinarima, ali i jedan jako važan dio, a to je prezentacija bogate povijesti vinskoga kraja. Kuća graševine dio je jednog šireg koncepta Svijeta graševine, brenda koji razvijamo u cijeloj županiji, ali kojemu je jezgra zapravo Kuća graševine i Grad Kutjevo. Razvijamo našu županiju kao vinsku destinaciju, a istovremeno radimo na još dvije atrakcije, jedna od njih je u Pakracu - Spahijski podrum, dok s druge strane u Gradu Pleternici imamo Muzej bećarca - UNESCO-vo nematerijalno, zaštićeno, kulturno dobro u kojemu će se spajati priča bećarca i vina te ćemo time Svijet graševine prenijeti na cijelu našu županiju.“ - rekla je ravnateljica Senka Horvat.

Kuća graševine postati će interpretacijski centar koji uspostavlja najvišu razinu izvrsnosti u području razvoja enološke, turističke, kulturne, interpretacijske i prezentacijske infrastrukture u Slavoniji te prezentira kutjevačko vinogorje kao svjetsku prijestolnicu graševine i kao vrhunsku atrakciju europske vinske kulture.