Ispiši ovu stranicu
Petak, 03 Veljača 2023 11:54

Promocija projekata Udruge Mladi za mlade Pleternica #mladistart i Slatki zalogaj

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PLETERNICA - Udruga Mladi za mlade iz Pleternice kao nositelj projekata održala je promociju dva projekta #mladistart i Slatki zalogaj. Projekte provode zajedno s partnerima na projektima, gradom Pleternica, Dječjim vrtićem Tratinčica Pleternica i Požeško-slavonskom županijom. Projekti koji su krenuli od početka godine predstavljeni su u Klubu za mlade na Trgu hrvatskih branitelja. Uz članove Kluba za mlade predstavljanju su nazočili pleternička gradonačelnica Marija Šarić i zamjenik županice Ferdinand Troha, koji su pozdravili i pohvalili mlade koji su inicijatori projekata u zajednici s partnerima, te uglavnom uspijevaju ostvariti bespovratna sredstva.

 

Projekt #mladistart

Projekt je to koji je pokretač društvenih promjena u ruralnoj sredini, a provodi se radi poboljšanja položaja mladih. Ovo je nastavak prijašnjeg projekta usmjeren na aktivno sudjelovanje mladih u društvu. Za Projekt #mladistart faza II financijska sredstva je osigurao Središnji državni ured za demografiju i mlade RH, a ukupna vrijednost projekta je 12.608,67 eura / 95.000,00 kn. Projekt se provodi od 01. 01. od 31.12.2023. godine. Nositelj projekta je Udruga Mladi za mlade Pleternice, a partner u projektu Grad Pleternica.

Ciljevi projekta su: osnaživanje mladih u ruralnom području, podizanje kvalitete života, poticanje poduzetništva među mladima i razvoj ruralne sredine, zadržavanje mladih u lokalnoj sredini. U projekt su uključeni mladi od 15 do 30 godina a ukupno će biti uključeno 100 mladih osoba od kojih 10 mladih s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju.

Kroz projekt će se ostvariti sljedeći ciljevi: edukacija volontera, radionice očuvanja mentalnog zdravlja, druženje mladih i međugeneracijsko druženje, edukacije i radionice na temu poduzetništva i očuvanja kulturnih običaja i seoskog identiteta sa primjerima dobre prakse. Na kraju od projekta se očekuju rezultati: unapređenje aktivnosti za mlade u ruralnim područjima i zadržavanje mladih u lokalnoj sredini.        

 

Projekt Slatki zalogaj

Ovaj projekt je osmišljen kako bi potaknuo djecu na razmišljanje o zaštiti okoliša, te da primjerima vlastite proizvodnje i poduzetništva u Dječjem vrtiću Tratinčica, kroz radionice o sadnji jagoda i sadnji mini vrtova, pokažu svoje poduzetništvo. Vrijednost ovog projekta je 56.097,38 kn/ 7.445,40 eura,  a provodi se od 01.01.2023. do 31. 08. 2023. godine. Za Projekt Slatki zalogaj financijska sredstva je osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Nositelj projekta je Udruga Mladi za mlade Pleternica, a partneri u projektu Grad Pleternica i Dječji vrtić „Tratinčica“ Pleternica.

Ciljevi projekta su: mijenjanje navika i ponašanja u okolišu, stjecanje konkretnih poduzetničkih znanja i vještina, edukacija djece predškolskog uzrasta, proširenje spoznaja i stjecanje novih znanja, podržavanje i izgrađivanje radoznalosti, kreativnosti, spremnosti na suradnju kod djece.

Ciljna skupina u ovom projektu je oko 150 djece iz Dječjeg vrtića Tratinčica Pleternica, te djeca iz lokalne zajednice koja bi se priključivala na sajmovima i manifestacijama a kroz slijedeće aktivnosti: održavanje okruglog stola i uspostava projektnog tima, radionice o sadnji jagoda, edukacije o poduzetništvu, promocija projekta i vrednovanje projekta. Očekuju se slijedeći rezultati: učenje djece o važnosti poduzetništva od malih nogu, iskustvo o radnim navikama koje će koristiti u daljnjem životu.

 

Untitled 1

Galerija slika