Breadcrumbs

Utorak, 14 Veljača 2023 17:58

Dan zaljubljenih i Valentinovo proslavilo 80 bračnih parova uz poklon grada Požege po 20. puta

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

TRADICIONALNA 20. PROSLAVA VALENTINOVA ZA SVE BRAČNE PAROVE S 50 I VIŠE GODINA BRAKA  -

POŽEGA – Tradicionalno 20. puta, još od 2003. godine, kada je to pokrenuo tadašnji gradonačelnik Zdravko Ronko, grad Požega organizira povodom Valentinova proslavu za sve bračne parove s područja grada i prigradskih naselja koji su obilježili 50 i više godina braka, „zlatnih parova“ koji su proslavili zlatni pir. Ove godine javilo se rekordnih 177 „zlatnih parova“ , a na svečanom ručku, druženju uz zabavu i ples, u Svečanoj dvorani "Gloria" odazvalo ih se 80. „Zlatni parovi“ su to svakako zaslužili, jer ljubav i zajedništvo koje traje 50 i više godina zaslužuje poštovanje i razlog više za slavlje.

Domaćin ovogodišnjeg okupljanja za Valentinovo, bio je zamjenik požeškog gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević i pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović. Oni su uz čestitke što su ustrajali u ljubavi i održali svoj brak i zahvalili što su svoj život utkali u ovaj grad. Poželjeli su da proslave još mnogo ovakvih Valentinova, a svaki pare je dobio i novčani poklon od 30 eura. Čestitke svima i još puno zdravlja i ljubavi koja ih je održala ovoliko dugo zajedno izrekao je i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Plesni podij je ubrzo bio pun čim su zasvirali tamburaši TS „Zlatna dolina“ ali i odmah poslije ručka, jer su ovi zlatni parovi sigurno željni plesa. U razgovoru svi oni sa puno godina bračnog staža ističu da nema posebnog recepta za tako dugi bračni staž, nego uz ljubav koja je inicijator svega, pa i same bračne zajednice, godinama opstaje samo uz uzajamno poštovanje, toleranciju, razumijevanje, slogu i zajednički život je moguć. No sve su to neke druge generacije, koje su živjele u vremenima kada su rastave braka bile rijetkost, a danas je to sasvim drugačije, jer veliki broj se rastane u prvim godinama braka, a neki duži bračni staž ne doživi svaka treća bračna zajednica. Taj trend Hrvatske na žalost slijedi i Požeško-slavonska županija, koja ne zaostaje po razvodima brakova. Uskoro će obilježavanje „zlatnog pira“ ili 50 godina bračne zajednice biti rijetkost, te stoga tu dragocjenost i obitelj moramo čuvati i poticati, pa i ovakvim primjerima gdje lokalna zajednica proslavlja zajedno s „zlatnim parovima“ i ističe tu njihovu vrijednost.