Četvrtak, 02 Ožujak 2023 09:59

Obilježena 32. obljetnica početka Domovinskog rata u Pakracu

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PAKRAC - Prvi otvoreni oružani sukob na području Republike Hrvatske započeo je u Pakracu 01. ožujka 1991. godine kada su se hrvatske policijske postrojbe sukobile s pobunjenim Srbima. Obilježavanjem 32. obljetnice početka Domovinskog i obrambenog rata u Republici Hrvatskoj prisjećamo se svih heroja koji su u temelje slobodne Hrvatske ugradili ono najvrjednije - svoje živote.

Svečano obilježavanje ove velike i važne obljetnice započelo je svetom misom posvećenoj svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu koju je predvodio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević. Nakon euharistijskog slavlja brojni uzvanici, pripadnici lokalnih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, pripadnici veteranskih udruga, građani Pakraca i ostalih gradova Lijepe naše, te predstavnici državnih, županijskih i lokalnih vlasti, uz zvona Župne crkve, formirali su "Mimohod pobjednika" koji se protezao ulicama grada sve do središnjeg Trga bana Josipa Jelačića.

Pored Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima počast su odale obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja te sudionici događanja 1./2. ožujka 1991. godine, zatim izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno izaslanikom Antom Deurom te pakračkom gradonačelnicom i saborskom zastupnicom Anamarijom Blažević, zajedničko izaslanstvo Vlade RH na čelu s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, te zajedničko izaslanstvo gradova Pakraca, Lipika, Bjelovara, Čazme, Garešnice, Križevaca, općina Gradine i Kaptola, te ostalih gradova i općina.

Svečani program obilježavanja početka Domovinskog rata započeo je izvedbom hrvatske himne nakon koje se svima okupljenima u ime domaćina i organizatora obratila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević koja je istaknula kako se prije 32 godine kada je započeo Domovinski rat u Pakracu osjećalo zajedništvo hrvatskog naroda, ali i pripadnika nacionalnih manjina koje su živjele, a i danas žive na području Pakraca.

„Nažalost, jedan dio srpske nacionalne manjine nije prihvaćao Pakrac kao hrvatski grad, a ni Republiku Hrvatsku kao svoju domovinu. Bio je to prvi oružani sukob na području naše zemlje, a pola godina kasnije Pakrac je postao jedno od najkrvavijih, ali i najključnijih bojišta Domovinskog rata. Zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti svih hrvatskih branitelja nikad nije ostvaren cilj velikosrpskih ideja da zauzmu Pakrac koji su branili branitelji s područja čitave naše domovine.“ - istaknula je gradonačelnica Blažević.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obraćajući se prisutnima istaknuo je kako su tada, prije 32 godine, pobunjenici imali namjeru rušiti institucije Republike Hrvatske i njezinu demokratski izabranu vlast. „Ovo je prigoda da se i nakon 32 godine prisjetimo te spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na tada mladu hrvatsku demokraciju i na početak obrane.“ - rekao je ministar posebno zahvalivši svima onima koji su tada sudjelovali na intervenciji u Pakracu.

„Ta zahvalnost hrvatskim braniteljima nije samo deklaratorna, nego se odražava sadržajno i konkretno nizom mjera koje Vlada RH prepoznaje kao dug najzaslužnijima za slobodu koju danas imamo. Neizmjerno sam ponosan što sam dio tog naraštaja, kao pripadnik postrojbe koja je prije 32 godine ovdje u Pakracu zajedno s drugim postrojbama pokazala snagu hrvatskog jedinstva. Domovinski rat trajno nas je obilježio, a najveći prioritet je traganje za nestalim osobama.“ - rekao je ovom prigodom ministar Medved.