Utorak, 10 Siječanj 2012 09:34

Od morskih delicija do srijemskog kolinja

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

VINCELOVO U POŽEGI UZ ZANIMLJIV I SADRŽAJAN PROGRAM  -

POŽEGA - Obrtnička komora Požeško-slavonske županije u suradnji s Udruženjem obrtnika Požege i Turističkom zajednicom grada Požege ove godine pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore uz proslavu "Vincelova" u Požegi 21. ovoga mjeseca organizira nekoliko zanimljivih projekata čiji je cilj između ostaloga povezivanje  turističke ponude kontinentalne i jadranske Hrvatske, ali i povećavanje konkurentnosti poljoprivrede i turizma. Na koji način i kako se ponajbolje mogu povezati  morski proizvodi s vinima ovdašnjih vinogradara  kroz projekt "Zeleno-plavo" prezentirat će desetak županija i udruženja obrtnika iz Istre te Srednje i Južne dalmacije.im

Najavio je to na konferenciji za novinare Stipo Barukčić predsjednik Obrtničke komore pojašnjavajući kako će uz prezentaciju tradicionalnih jela uz Vincelovo bit će prezentiran i program "Zeleno-plavo" te "Riba Hrvatske- jedi što vrijedi". Radi se o nekoliko povezanih projekata vrijednih  blizu 200.000 kuna  koji su u aktivnostima Obrtničke komore strateški jer trebaju dati novi zamah u razvoju kontinentalnog turizma. Sva jela koja će se pripremiti u toj prezentaciji građani će moći besplatno kušati, a kako su najavili organizatori predviđeno je da se spravljaju i jela od riječne ribe, te tradicionalnih jela uz Vincelovo, pečenje kobasice i slanine na drvenoj šibi uz otvorenu vatru..

 Program za građanstvo počinje u 10.40 sati potpalom Vincelovske vatre, rezidbom trsova loze i posvete trsa na prostoru iza Gradskekuće. Zatim počinju pripreme prezentacijskih jela a program uz kvalitetan zabavni i kulturno-umjetnički program traje cijelo poslijepodne.

riba_hrvatske

Navodeći kako grad Požega podupire sve aktivnosti kojima se razvijaju i promoviraju slavonski proizvodi predsjednik Turističke zajednice grada Požege Zdravko Ronko na konferenciji za novinare najavio je kako će  ovogodišnje Vincelovo biti obogaćeno i drugim sadržajima. Tako je dogovorena  tradicionalna manifestacija Dani Srijemaca, koju organizira Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. Na prostoru ispred Gradske kuće uz druženje i prigodan program održat će se tradicionalno „Srijemsko kolinje“. Proizvodi kolinja bit će ponuđeni građanima na degustaciju besplatno.P1102621

Na konferenciji za novinare također je najavljeno kako će u Požegi 20. siječnja svoju radnu sjednicu održati i Predsjedništvo Hrvatske Obrtničke komore.

V.Re. i V. Pr.

Sudionici u manifestaciji: Istarska županija, Primorsko-goranska županija i Udruženje obrtnika Rijeka, Zadarska županija, Šibensko-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija i Udruženje obrtnika Split, Udruženje obrtnika Brač, Dubrovačko-neretvanska županija, Osječko-baranjska županija i Udruženje obrtnika Osijek, Obrtnička komora Brodsko-posavske županije i Udruženje obrtnika Slav. Brod.