Subota, 19 Kolovoz 2023 16:28

Obilježena 32. godišnjica otmice i nestanka dr. Ivana Šretera

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

KUKUNJEVAC - Poznat i priznat radi svog mirotvorstva kojim su zračila njegova djela, doktor Ivan Šreter ostao je upamćen kao uvaženi Pakračanin i veliki domoljub. Trideset i dvije godine nakon njegove otmice koja se dogodila uslijed barikade u naselju Kukunjevac, živi sjećanje na njegova djela i snažno promicanje mira kojeg je zagovarao.

Na mjestu njegove otmice položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a počast su odali saborski zastupnik doktor Ivan Ćelić i izaslanstvo Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, izaslanstvo Grada Pakraca na čelu sa saborskom zastupnicom i gradonačelnicom Anamarijom Blažević, izaslanstvo Grada Lipika na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom te izaslanstva braniteljskih udruga s područja Pakraca i Lipika.

 - Do posljednjeg trenutka Ivan Šreter, mirotvorac i veliki čovjek vjerovao je u mir. Doktora Ivana Šretera se pamti, ne samo u njegovom Lipiku i Pakracu već i šire, a dokaz tome su brojni trgovi i ulice koji nose njegovo ime. Hvala vam što svih ovih godina dolazite ovdje u Kukunjevac, jer čuvajući sjećanje na ovaj zločinački čin prema hrvatskom čovjeku i dobrotvoru, čuvamo lik i djelo doktora Ivana Šretera – rekao je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika.

Svijeće su zapaljene i podno biste doktoru Ivanu Šreteru u Pakracu, a odmah zatim služeno je i misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Odavanju počasti pridružili su se i predstavnici Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, čiji je jedan od osnivača 1991. godine bio i sam doktor Šreter.

- Doktor Ivan Šreter je još uvijek u sjećanjima ljudi koji su osnivali Hrvatsko katoličko liječničko društvo i koji su dolazili s ovoga područja kao doktorica Davorka Rosić, nekadašnja dopredsjednica društva. U našem Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu se misao i sjećanje na lik i djelo doktora Ivana Šretera iznimno cijeni i poštuje, a poseban doprinos tome ostvaruje podružnica društva koja okuplja liječnike iz Pakraca, Lipika i Daruvara – rekao je saborski zastupnik Ivan Ćelić.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević istaknula je kako će doktor Šretar i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Pakrac zauvijek ostati u sjećanju kao simbol mirotvorstva, ali i kao simbol svih nestalih osoba tijekom Domovinskoga rata. - Sjećanje na doktora Šretera čuvat ćemo i dalje i obveza nam je to isto prenositi na mlađe generacije. Ponosni smo što smo sugrađani velikog čovjeka i velikog mirotvorca Ivana Šretera. Moram spomenuti da uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Uprave za nestale činimo sve da se tijela i doktora Šretera, ali i ostalih zarobljenik u srbočetničkom logoru Bučje pronađu i dostojno pokopaju na mjesta koja im pripadaju i kao vjernicima i kao ljudima – rekla je Anamarija Blažević.

U spomen na uvaženog Pakračanina i velikog mirotvorca, odlukom Hrvatskog sabora 18. kolovoza proglašen je Nacionalnim danom mirotvorstva.