Subota, 16 Rujan 2023 08:25

13. Županijska skupština Požeško-slavonske županije sa 8. točaka Dnevnog reda završila u rekordnom vremenu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Održana je 13. Županijska skupština Požeško-slavonske županije koja je imala predviđenih 8. točaka Dnevnog reda. Na početku sjednice održana je minuta šutnje za pokojnog župana Marijana Aladrovića koji je nedavno preminuo

Najduže od svega trajalo je Aktualni sat koji u županiji i traje sat vremena i vijećnici su postavili 20-tak pitanja koji su bili upućeni županici Antoniji Jozić. Vijećnike je zanimalo kolike su štete od srpanjskog nevremena i kako ide procedura oko isplate oštete građanima, pa smo saznali da je ukupna prijavljena šteta 14,8 milijuna kuna, od čega 3,2 milijuna na stambenim objektima. Vlada RH je odobrila 9 milijuna kuna za Požeško-slavonsku županiju, sredstva će biti spuštena na općine i gradove koji su prijavili štetu, a oni će po određenom postotku to isplatiti građanima. Gotovo uvijek bude pitanja o stanju s brzom cestom, tunelom i izlazom na Autocestu, gdje smo i gdje smo zapeli, a vijećnici oporbe očekuje da će se "brza cesta" i četvrti ciklus izbora koristiti za izbornu promidžbu. Tako smo saznali da je pokrenut posao izvlaštenja vlasnika zemlje na spomenutoj trasi, da građevinske dozvole još nema, ali da će se do kraja godine raspisati javni natječaj za izvođača radova-. Tu su uvijek i pitanja bolnica, posebno vijećnika s Pakračkog i Lipičkog kraja pitaju o stanju i što se zna o statusima bolnica po novoj uredbi o promjeni vlasništva, posebno kakav će status imati Bolnica Pakrac budući da je rečeno da će županija moći imati samo jednu bolnicu. Stanja Aglomeracija su uvijek dežurna pitanja i mogućnost da se neka od Aglomeracija ne završi u roku, asfaltiranje ceste do Jankovca, zašto nije održana tematska sjednica o pitanju nevremena i sagledavanje problema koji nas dovode do velikih šteta, može li se sada pogledati Plan razvoja županije donesen prije dvije godine pa da se vidi gdje smo, iako ima najveći pad stanovništva, na dnu je po razvoju i BDP, te mnogim ostalim parametrima, što možemo učiniti da se to popravi i zašto se o županiji nikada ne piše kritički, posebno mediji ne pišu o pitanjima vijećnika oporbe, te da li su pod kontrolom županije, gdje je završila studija razvoja vinogradarstva i voćarstva i druga pitanja.

Uslijedio je rad po točkama Dnevnog reda a sve su od strane vijećnika prihvaćene većinom glasova koje su vijećnici prihvatili u rekordnom vremenu, u prosjeku jedne minute po prihvaćenoj točki dnevnog reda. Tako su vijećnici  prihvatili Polugodišnje izvješće o radu župana za razdoblje siječanj – lipanj 2023. godine, polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Požeško-slavonske županije za 2023. godinu, kao i polugodišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2023. godinu. I. Izmjene i dopune financijskoga plana Županijske uprave za ceste PSŽ za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu, 5. Prijedlog Rješenja o izmjeni Rješenja o imenovanju Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda PSŽ, 6. Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Glazbene škole Požega, 7. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiji Požeško-slavonske županije i dodatna osma točka bio je prijedlog zaključka o davanju mišljenja na nacrt mreže hrvatske medicine i sanitetskog prijevoza.