Utorak, 19 Rujan 2023 14:13

Položen kamen temeljac za dogradnju Dječjeg vrtića u Jakšiću

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

JAKŠIĆ - Svečano je obilježeno polaganje kamena temeljca i otvaranje početka radova na dogradnji Dječjeg vrtića Jakšić. Ukupna investicija dogradnje Dječjeg vrtića iznosi 1,56 milijuna eura, a sufinancirana je sa sredstvima NPOO po ugovoru s iznosom od 487 tisuća eura. Ostatak se očekuje iz državnog proračuna i sredstava općine Jakšić u ovoj i sljedećoj godini.

Na svečanosti su sudjelovala djeca iz dječjeg vrtića koja su uz pomoć odgojiteljica otpjevala tri dječje pjesmice i izvela recitaciju. Načelnik općine Ivica Kovačević istakao je da su vrlo brzo popunili kapacitete, uredili i izdvojeni vrtić u Rajsavcu, ali da više ne mogu upisati svu djecu koja su se prijavila za vrtić: - 2018. godine pojavio se problem s nedostatkom prostora, pa smo unutar postojeće zgrade radili pregrade i danas ovdje imamo pet odgojnih skupina, a jedna je u Područnom objektu u Rajsavcu. Nužno je bilo da vrtić proširimo jer danas imamo 114 upisane djece. Moram napomenuti da se sva djeca nisu ni uspjela upisati u vrtić, problem se pokazao i pri upisu ovogodišnje jasličke djece, a što će nam se protezati i u sljedećoj godini. Mi radimo još jednu projektnu dokumentaciju za prenamjenu društvenog doma u Eminovcima, gdje ćemo otvoriti jednu jasličku i jednu vrtićku skupinu – mislim da bi to onda bilo dovoljno za sve trenutne potrebe na području općine Jakšić. Bio sam optimista, čak i one 2016. godine kada je bilo teško, ja sam znao da će taj vrtić biti pun. Idemo nadograditi ovaj lijepi vrtić i ne sumnjam da će biti u skladu s postojećim, da neće odstupati u kvaliteti. Iskren hvala na dosadašnjem razumijevanju svima koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta i u rješavanju problematike koja nas prati u smještanju djece. Čuli ste kolika je investicija, dio sredstava još nije u potpunosti osiguran, ali bit će. Ovih 487.358.15 EUR će nam biti dovoljno za ovu godinu, u sljedećoj godini očekujemo pomoć iz Proračuna Republike Hrvatske i mi ćemo u svom Proračunu predvidjeti jedan dio sredstava kako bi mogli pratiti ovu investiciju. Očekujem da bi do kraja iduće godine ova investicija biti prevedena kraju. Hvala mojim suradnicima koje rijetko kad puštam na miru, jer kad se rade ovakve investicije onda nema ni petka ni svetka.

Čestitke na novoj i velikoj investiciji općine Jakšić, načelniku Kovačeviću uputila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, mr. sc. Vesna Šeparac, te pozvala i druge lokalne sredine da se jave na novi raspisani natječaj za općine I gradove za investicije u infrastrukturu.

Kamen temeljac za izgradnju proširenja Dječjeg vrtića Jakšić zajednički su položili ravnateljica mr. sc. Vesna Šerepac, županica Antonija Jozić i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

Blagoslov je dao župnik župe sv. Barbare velečasni Ivan Rončević.