Subota, 07 Listopad 2023 08:38

Ministrica Vučković posjetila Lipik i državnu ergelu lipicanaca i obišla izgradnju nove ergele

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u petak 6. listopada 2023. godine boravila u radnom posjetu Požeško-slavonskoj županiji, pri čemu je u Lipiku u nazočnosti županice Antonije Jozić i gradonačelnika Vinka Kasana održala sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave na temu aktualnosti u poljoprivredi te obišla gradilište projekta Državne ergele Đakovo i Lipik, nakon čega je održala sastanak s predstavnicima Ergele, ravnateljem Nikolom Grizeljem i upraviteljem Damirom Jakšićem. 

„Državna ergela Đakovo i Lipik i konji lipicanci dio su vrijedne nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske i simbol višestoljetne tradicije uzgoja na čijem očuvanju Vlada i Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano rade, tako i kroz podršku važnom projektu izgradnje nove ergele Lipik, koja predstavlja nacionalni genetski nukleus i genetsku rezervu lipicanskih konja sa značajnim utjecajem i na svjetskoj raziniLipicanac je danas dio tradicije, folklora i načina življenja, posebice u Slavoniji, nešto na što smo iznimno ponosni. Zadovoljstvo mi je biti ovdje uoči 16. obljetnice povratka lipicanaca u svoj dom i vidjeti kako radovi na Ergeli dobro napreduju“kazala je ministrica Vučković.

Projekt izgradnje nove ergele, za koji je Grad Lipik pripremio kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju, odnosi se na izgradnju prilazne ceste, tri štale za konje, pripadajuće infrastrukture (cesta, vodovod, kanalizacija i električna mreža) i odlagališta za stajski gnoj. Planirani završetak izgradnje prve faze izgradnje je prva polovica 2024. godine, nakon čega je u drugoj fazi projekta planirana izgradnja dodatne 3 staje, skladište za opremu i hranu te karantenski objekt, čime će biti osiguran kapacitet za 100 grla.   

Podsjetimo, na sjednici UNESCO-ovog Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanoj u prosincu 2022. godine, „Tradicije uzgoja lipicanaca (Lipizzan horse breeding traditions)“ upisane su u nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.

U hrvatsko konjogojstvo kao sektor sustavno se ulaže i kroz Program ruralnog razvoja, pri čemu je do sada isplaćena potpora vrijednu 49,1 milijun eura.

Sastanku i obilasku Ergele u Lipiku su uz ministricu Vučković i županicu Jozić nazočili i gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana te predstavnici susjednih gradova i općina.