Subota, 14 Listopad 2023 08:38

"Zdravozubci" i ove školske godine u svim osnovnim školama Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Dom zdravlja Požeško-slavonske županije i ove školske godine nastavlja s provođenjem projekta simpatičnog naziva – Zdravozubci, osmišljenog kako bi se postigla navika svakodnevnog održavanja oralne higijene kod djece te razvila svijest o važnosti oralnog zdravlja.

Projekt Zdravozubci započeo je s provođenjem u školskoj godini 2018./2019. te je s vremenom proširen na sve osnovne škole u Požeško-slavonskoj županiji, uključujući i područne škole. Vrijednost projekta je oko 35.000,00 eura, a financiran je sredstvima Doma zdravlja Požeško-slavonske županije te partnera na projektu Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije i Požeško-slavonske županije.

5e0b0f600791a4d84bb93e33ba22fb11 5 XL- S projektom Zdravozubci započeli smo 2018. godine kada smo krenuli u pilot projekt s Katoličkom osnovnom školom u Požegi. Poučeni dobrim iskustvima, projekt smo proširili na sve prvašiće osnovnih škola u Požeško-slavonskoj županiji. Izlaskom naših timova na teren, u osnovne škole, djecu učimo o važnosti oralne higijene kako bi razvila zdrave navike i kako bi od najranije dobi bila svjesna da je odlazak na redovne preglede itekako važan - istaknuo je Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije. 

Prva faza obuhvaća pregled zubi i 47 edukativnih radionica za sve učenike prvih razreda na području Požeško-slavonske županije. Za posjet ukupno 17 osnovnih škola koje pohađa gotovo 600 djece, određeno je 8 liječničkih timova koji se sastoje od jednog doktora dentalne medicine i jedne medicinske sestre.

Prilikom obilaska školi, timovi će vršiti preglede zubi, bilježiti KEP (karijes, ekstrakcija, plomba) status svakog učenika te s konkretnim stanjem uputiti djecu izabranom doktoru dentalne medicine. Radi dodatne motivacije, svakom učeniku pripremljen je prigodan poklon set koji se sastoji od edukativne brošure, zubne četkice, paste za zube, pješčanog sata, lizalice bez šećera, bojanke i bojica.

Druga faza projekta provodi se 8 mjeseci nakon prve faze i obuhvaća ponovljeni pregled zubi i  usporedbu rezultata KEP statusa svih učenika. Kako bi se djeca još više zainteresirala o oralnom zdravlju, projekt uključuje i natjecateljski karakter. Naime, razrede s najvećom statističkom razlikom, odnosno s najvećim poboljšanjem stanja tvrdih zubnih tkiva, očekuju prigodne nagrade.