Petak, 20 Listopad 2023 10:05

Polaznike i djelatnike Visoke dočasničke izobrazbe u Požegi primila županica Antonija Jozić

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Požeško-slavonska županica Antonija Jozić u Velikoj vijećnici ugostila je polaznike 22. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe, zajedno sa zapovjednikom Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” brigadirom Ivicom Pejakovićem, voditeljem izobrazbe časničkim namjesnikom Sinišom Šurminom, zamjenikom voditelja izobrazbe časničkim namjesnikom Željkom Vuksanićem i prvim dočasnikom Hrvatskog vojnog učilišta časničkim namjesnikom Denisom Nikolašem.

6b4346ee4495bf91026c175870194e07 4 XL- Zaista nam je čast ugostiti vas ovdje u Županijskoj palači te vam zahvaljujem i na časti koju ćete nam ukazati sutra prisustvovanjem na 31. obljetnici ustrojavanja i rada Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ u Požegi. Svima vama koji ste prvi put u Požegi želim dobrodošlicu, a svi vi koji ste već bili ovdje nadam se kako primijetite pozitivne promjene u našem okruženju. Ponovila bih riječi brigadira Pejakovića, u Požegi je vojska oduvijek oslovljavana kao naša vojska, od Domovinskoga rata pa sve do današnjeg dana, što je dokaz da se u Požeško-slavonskoj županiji vaša časna uloga cijeni – rekla je županica Antonija Jozić.

Visoka dočasnička izobrazba četvrta je i najviša razina izobrazbe dočasnika i predstavlja integriranu izobrazbu na kojoj dolazi do transformacije dočasnika, koji svoja znanja i sposobnosti proširuju s taktičke na operativnu i strategijsku razinu. Svoje uporište temelji na ciljevima snaga, Hrvatskim vojnim normama, važećim standardima te NATO smjernicama i publikacijama.

U sam nastavni plan i program ugrađena su iskustva iz dosadašnjeg školovanja dočasnika, iskustva i spoznaje sa školovanja, posjeta starim vojnim školama kao i iskustva iz Domovinskog rata i rada dočasnika u međunarodnom vojnom okruženju.

Dvadeset i drugi naraštaj pohađa 16 polaznika, od kojih je 11 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i 5 polaznika partnerskih zemalja – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije te Slovenije. Izobrazba naraštaja započela je 1. srpnja i traje 10 mjeseci nakon čega se očekuje, da po uspješnom završetku, polaznici budu savjetnici u puno kompleksnijim pitanjima vezanim uz dočasnike i vojnike, sustav dočasničkog lanca potpore i funkcioniranje dočasničkog zbora te promicanje temeljnih vojnih vrijednosti i očuvanja tradicije i razvoja organizacijske kulture postrojbe.