Srijeda, 25 Listopad 2023 10:20

Izgradnja CUPOV-a Požega - Iduće godine uređaji za pročišćavanje otpadnih voda kreću u probni rad

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Na lokaciji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Požega u naselju Vidovci odvijaju se intenzivni radovi na izgradnji i opremanju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 33.500 ES. Riječ je o projektu Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Požega, jednom od kapitalnih infrastrukturnih projekata na području Požeško-slavonske županije kojemu se napokon bliži kraj.

CUPOV Požega smješten je istočno od samoga grada, na kraju industrijske zone grada. Lokacija je vrlo dobro odabrana s obzirom da je dobro zaštićena od mogućeg plavljenja rijeke Orljave, dobro smještena u prostor te tako nije problematična s obzirom na moguće utjecaje na okoliš.

Radove na dogradnji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (CUPOV) Požega obišli su danas predstavnici naručitelja Tekije d.o.o., izvođača i nadzora, te požeško-slavonska županica Antonija Jozić, požeški gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić, a obilasku radova nazočio je i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić ističe da je u ovom trenutku izvedeno oko 75% radova na CUPOV-u. Očekuje se da će radovi biti gotovi krajem veljače sljedeće godine, nakon čega će započeti pokusni rad u trajanju od godinu dana. Po završetku pokusnog rada i dovršetka projekta, otpadna voda u Orljavu će ići u skladu sa svim hrvatskim i europskim propisima.

– Ovaj projekt će Požegi donijeti ispunjenje svih postavljenih ciljeva kod početka radova, a to je ekološki prihvatljiviji okoliš, koji je u današnje vrijeme jedan od osnovnih ciljeva kod poboljšanja uvjeta življenja u nekoj sredini. Kao gradonačelnik sam prezadovoljan, jer nakon dovršetka projekta Požega konačno završava taj najvažniji infrastrukturni projekt u novijoj povijest grada i veselim se tome. – izjavio je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.

- Hrvatske vode su partner, a između ostalog i kontrolno tijelo u ovim projektima. Mogu reći kako smo zadovoljni s trenutnom dinamikom u odnosu na sve izazove koji su prisutni otpočetka. Danas imamo situaciju kada se nadzire kraj, izašli smo iz zemlje i radujemo se završetku radova na uređajima za pročišćivanje u Požegi i Pleternici. Na području Slavonije imamo značajne zahvate na sličnim projektima. Reći ću kako je iskorištena prilika koje je Operativno razdoblje 2014. – 2020. stavilo pred nas, a na tome velika zahvala ide Vladi Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, koji su omogućili da ta sredstva budu stavljena u funkciju kako bi govorili o ekološki čistoj Slavoniji i pretpostavci za novi gospodarski rast. Bez riješenih UPOV-a i otpadnih voda u budućnosti nitko neće moći dobiti dozvolu za bilo kakav ozbiljan pogon – rekao je Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

Naručitelj radova je Tekija d.o.o. a projekt se ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom financija te Hrvatskim vodama. Naručitelj i korisnik projekta je Tekija d.o.o. za obavljanje vodnih usluga. Projekt je većinski sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok preostali iznos financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, Grad Požega i Općine Velika i Brestovac.