Četvrtak, 22 Veljača 2024 09:46

Požeško-slavonska županija potpisala sporazum o financiranju projekata Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Na Međunarodni dan materinskog jezika, požeško-slavonska županica Antonija Jozić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Jasna Vojnić, potpisale su Sporazum o suradnji kojim će se financirati projekti i programi od interesa za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji.

Konkretan je to iskorak koji je uslijedio nakon potpisanog Pisma namjere o uspostavljanju suradnje Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Uz izaslanstvo Požeško-slavonske županije, potpisivanju su prisustvovali i Karolina Bašić,  predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, elektorica Hrvatskog nacionalnog vijeća Anita Đipanov Marjanović te Branimir Kopilović, predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

psz011Županica Jozić tom prigodom zahvalila je gradonačelnicima i načelnicima koji su prihvatili inicijativu sudjelovanja u potpori Hrvatima izvan Republike Hrvatske, pokazujući time zajedništvo. - Danas ćemo potpisati Sporazum o suradnji između Požeško-slavonske županije i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u visini od 20 tisuća eura kojim će se financirati projekti i programi od interesa za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji. Ono što je posebnost ovog ugovora je činjenica da su to sredstva, ne samo iz proračuna Požeško-slavonske županije, već sredstva iz proračuna gradova Požege, Pleternice, Pakraca, Kutjeva i Lipika te općina Kaptola, Jakšića, Brestovca, Čaglina i Velike. Ovom prilikom zahvaljujem se gradonačelnicima i načelnicima na prihvaćenoj inicijativi da svi zajedno sudjelujemo u ovom obliku potpore Hrvatima izvan Republike Hrvatske čime smo opet, kao Požeško-slavonska županija, pokazali zajedništvo.

Istaknula je kako je ovo nadogradnja suradnje koja već postoji, istaknuvši suradnju Glazbene škole Požega, Općine Kaptol i Festivala Zlatni glas Zlatne doline, Javne ustanove Pleternica i Muzeja bećarca s Hrvatskom glazbenom udrugom Festival bunjevački pisama koji su zajednički radili na nizu projekata, promičući tako kulturu i vrijednosti Hrvata na području Požeško-slavonske županije i Republike Srbije. - Svjesna sam izazova s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina u  Republici Srbiji. Velik iskorak učinila je Vlada Republike Hrvatske, ne samo kroz financiranje izgradnje Hrvatskog doma – Matice, već i u političkom smislu zahtijevajući od Srbije da učini iskorake vezano za manjinska prava u Srbiji. Vjerujem da će i ova sredstva iz sporazuma kojeg danas potpisujemo pridonijeti jačanju položaja hrvatske zajednice u Republici Srbiji, a ono što od srca želim je da Hrvati, kao nacionalna manjina u Srbiji, imaju položaj i prava kakve imaju nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Predsjednica Vojnić zahvalila se na podršci koju su Požeško-slavonska i druge županije pružile, time osiguravajući sigurnost Hrvatima u Srbiji i jačajući njihov položaj kroz pružanje pomoći u redovnom funkcioniranju te provedbi kulturnih, obrazovnih i ostalih projekata. - Danas smo izuzetno ugodno iznenađeni. Prije svega čestitam županici Jozić jer ovo što smo danas doživjeli da svi gradovi i općine zajedno sudjeluju u potpori Hrvatima u Republici Srbiji na jednoj simboličnoj razini ima veliku poruku, da svi iz ove županije pružaju potporu i stoje čvrsto uz sve ono što Hrvati u Srbiji rade. Čestitamo vam na zajedništvu zbog kojeg smo danas izuzetno dirnuti, a posljedica ovog sporazuma će sigurna sam i vas dirnuti nakon godinu dana.

Dodala je kako sa sve tri razine vlasti Republike Srbije, Hrvatsko nacionalno vijeće dobiva 180 tisuća eura za redovno funkcioniranje i programe koje provode te bez snažne podrške Republike Hrvatske ne bi mogli funkcionirati. - Svakom je jasno da su ta sredstva dovoljna za rad malo veće udruge. Bez podrške Republike Hrvatske i ovakvih vrsta potpora mi zaista ne bismo mogli funkcionirati na razini krovne institucije, a kamoli raditi razvojne projekte. S potporama koje ćemo dobiti od svih županija, mi ćemo se osloboditi gomile zamolbi koje smo slali 1. siječnja i moći ćemo se posvetiti kapitalnim razvojnim projektima Hrvata u Republici Srbiji. Prije tri godine Vlada Republike Hrvatske je počela snažnije podupirati Hrvate u Republici Srbiji s izgradnjom Hrvatskog doma – Matice, zatim izgradnjom vrtića te se nadamo da će ove godine uslijediti provedba sljedećeg velikog kapitalnog projekta.