Srijeda, 23 Travanj 2014 10:45

Zaustaviti odlazak mladih i stanovništva

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROSLAVLJEN DAN OPĆINE ČAGLIN -

ČAGLIN - Proteklog tjedna Općina Čaglin je obilježila Dan Općine, svečanost je počela svetom misom u župnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage, nakon mise položeni su vijenci ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima te na kraju svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja se održala u novo uređenom podrumu ugostiteljskog objekta Zadrugar. Na svečanosti obilježavanja Dana Općine bili su nazočni i župan Požeško slavonski Alojz Tomašević, njegov zamjenik Željko Jakopović, zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić, te drugi načelnici općina Požeško slavonske županije.
- Općina Čaglin kao jedinica lokalne samouprave ima 189 kvadratnih kilometara, ima 31 naselje i samo 2.800 stanovnika, imamo pad populacije kao i cijela županija, zato trebamo uložiti sve napore da zadržimo mlade i da IMG 7581im nađemo posla na ovom području preko projekata EU te pokretanjem gospodarstva i gospodarske zone, ali i uređenjem komunalne infrastrukture bitne za bolji život - rekao je Ivan Đurina načelnik Općine Čaglin.
- Mi u županiji sukladno našim ovlastima i situaciji u kojoj se nalazimo, mislimo da Čaglin kao općina nije zapostavljena. U proteklom periodu mi smo ovdje značajno uložili, završili smo rekonstrukciju u Ulici braće Radića, napravili smo stazu za pješake te je napravljena kanalizacija. Ja se nadam da ćemo uspjeti riješiti priključke za pojedina domaćinstva te da ćemo još u ovoj godini zajednički dovršiti tu ulicu da bude primjerenija, modernija i svima skupa prihvatljiva za život. Prošle godine smo započeli rekonstrukciju prometnice prema Latinovcu s vlastitim novcem iz ŽUC-a, no to nažalost nije završeno zbog situacije koja je bila te se nadamo da ćemo i to završiti u ovoj godini. Županija ima još mnogo projekata za ovo područje ali nažalost sve teče sukladno s situacijom u državi i priljevom sredstava - rekao je Željko Jakopović zamjenik župana za gospodarstvo.
Sve nazočne je pozdravio i župan Alojz Tomašević koji je čestitao domaćima Dan Općine i poručio da na njega i županiju uvijek mogu računati i da će im županija uvijek biti prijatelj i partner.
- Završena je prva faza izgradnje kanalizacije, koliko je bilo sredstava, a krajem prošle godine u Hrvatskim vodama smo saznali da će ove godine ići i druga faza u kojoj će ići i izgradnja kolektora i mogućnost cijelog Čaglina da se spoji na kanalizaciju. Kolektor smo nabavili, a nedostaje nam oko 1,5 milijuna kuna da se to završi. Nadam se da će naš izvođač Tekija uspjeti izvući taj novac iz Hrvatskih voda i da tu fazu dovedemo do kraja. Kolektorska mreža je duga oko 5.000 metara - istakao je načelnik Đurina, koji misli da će time samo naselje Čaglin dobiti jedan urbani štih pravog sjedišta jedne općine.