Banner 750x94 oluja

dan pobjede 13 2022

Banner 750x94 cvjetici

Putujuci dnevni boravak 1200x300 01

Breadcrumbs

Ponedjeljak, 20 Veljača 2012 17:02

Vatrogasci u siječnju vodom napunili 90 bunara

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PRAZNI BUNARI POSLJEDICE SUŠE U ZLATNOJ DOLINI  -

POŽEGA - Sušna 2011. godina uključujući jesen i dio zime bez padalina uzrokovali su presušivanje bunara u selima oko Požege posebice u onim brdskim na obroncima Požeške gore. Zbog toga su iz Seoca, Laza, Vrhovaca i drugih naselja česti pozivi građana da im vatrogasci cisternama dovezu vodu što oni često čine. Tako su pitkom vodom opskrbljuju domaćinstva, te stoka u njihovim stajama.

- Ove godine u siječnju smo vodom napunili čak 90 bunara što nikada ranije nije bio slučaj jer smo ranijih godina u tom mjesecu obično cisternama vozili vodu manje od deset puta – kaže nam Goran Vidaković, zapovjednik

Javne vatrogasne postrojbe Požega dodajući da ovih dana zbog snijega i stanja na prometnicama, posebice brdskima, ne mogu zadovoljiti sva traženja građana za dopremu vode. Pripadnici te postrojbe inače godišnje oko 900 puta cisternama odvezu vodu u bunare domaćinstava na području grada i dvadesetak okolnih naselja. Potvrdu teškog stanja u vodoopskrbi dobili smo i u komunalnoj tvrtki Tekija koja snabdijeva pitkom vodom sve građane i gospodarstvo ovoga kraja.

- Dugo nije bilo oborina, pa gorski izvori nisu dobili nikakav prirodni dotok, sada je situacija sa vodom u izvorištima ista kao i prošlog ljeta, no zimi je potrošnja smanjena pa zastoja u opskrbi zasada nemamo – kaže Mile Beslić, rukovoditelj Razvojno-tehničkog sektora Tekije. Izdašnost izvorišta Veličanke i Stražemanke, koja su najznačajnija za vodoopskrbu u Požeškoj kotlini, smanjena su na svega 30 posto njihovog kapaciteta. Stoga su očekivanja da će ovaj snijeg nakon topljenja donijeti pomake u punjenju izvorišta i vodosprema koje je Tekija izgradila zbog sigurnost snabdijevanja vodom.   (T)