Banner 750x94 oluja

dan pobjede 13 2022

Banner 750x94 cvjetici

Putujuci dnevni boravak 1200x300 01

Breadcrumbs

Petak, 24 Veljača 2012 18:13

Djelovanje suda predstavljeno Požežanima

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KAKO RADI MEĐUNARODNI KAZNENI SUD U HAGU  -

POŽEGA – U organizaciji Centra za razvoj i podršku civilnog društva Delfin iz Pakraca u požeškoj Gradskoj vijećnici predstavljen je Međunarodni kazneni sud u Hagu. Uvodnu riječ o ovom projektu koji će se ponoviti i u drugim gradovima, govorila je Bilopavlović iz Delfina.

Prikazana su i dva dokumentarna filma, jedan o osnivanju suda nakon odluke UN i radu suda u Hagu, te drugi o procesuiranju seksualnog nasilja u vrijeme rata na području bivših jugoslavenskih republika.

Nakon filmova o djelovanju Međunarodnog kaznenog suda i rezultatima koje je postigao govorio je Christopher Fry, voditelj Ureda u Zagrebu i savjetnica ureda Klara Dokmanović.

Da je sud odigrao svoju ulogu i promijenio neka stanja, kako na ovim prostorima tako i u našoj državi, suglasan je i bivši predsjednik Mesić, koji je govorio i o svojoj obvezi da se odazove na razgovor po pozivu suda, što mora i svaki građanin.

Na konstataciju predsjednika Koordinacije braniteljskih udruga Krešimira Pavelića, da branitelji ovaj sud ocjenjuju političkim, jer izjednačava agresora i žrtvu. Istovremeno američki snajperist koji je u Iraku ubio 250 Iračana i o tome napisao knjigu slavljen je u Americi kao heroj, a naši heroji su u Haškom pritvoru. To su dvostruka mjerila, jer mi smo se branili na svom teritoriju.

Nije na ovo pitanje od gosp. Fry dobio odgovor na postavljeno pitanje u cjelini, osim da sud radi na dva stupnja, pa da će se tek nakon okončanja predmeta na drugostupanjskom sudu moći govoriti o osuđujućim predmetima. Dotad se po njemu ne zna kakav će biti epilog, jer su uvedene nove analize i dokazi u suđenje.

Delegaciju suda požeški gradonačelnik Ronko je upoznao s poviješću grada i požeške starogradske vijećnice. U ovoj vijećnici, istakao je Ronko prvi puta se u javnoj upravi Hrvatske još u 19. stoljeću progovorilo hrvatskim jezikom, pa se nada da će ubuduće i filmovi suda biti titlovani na hrvatskom, a ne srpskom jeziku.