Srijeda, 24 Rujan 2014 13:42

U strategiji do 2030. nema naše županije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ŽUPAN ALOJZ TOMAŠEVIĆ REAGIRAO NA STRATEŠKI PLAN RAZVOJA CESTOVNIH PRAVACA MINISTARSTVA PROMETA RH  -

 POŽEGA – Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević ponovno je bio prisiljen reagirati i protestirati jer ispada da naša županija ponovno ne stanuje u Hrvatskoj, za nju opet nema mjesta, ovaj puta u Strategiji razvoja cestovnih pravaca Ministarstva prometa.

- Mi podržavamo da se gradi pravac brze ceste Virovitica-Daruvar-Pakrac-Lipik-Okučani kojim bi zapadni dio naše županije dobio brzi izlaz na autocestu, pravac brze ceste Lužani-Pleternica-Našice, kojim istočni dio županije i cijela Požeština dobiva brzi izlaz na autocestu prema istoku, te brza cesta Našice-Požega-Brestovac-Babja gora-Godnjak, kojim grad Požega i cijela Požeština dobivaju brzi izlaz na autocestu. Alojz TomaševićTih pravaca koji povezuju čak pet slavonskih županija, koji su izuzetno važni za sve te županije, a posebno za nas, nema u strategiji razvoja cestovnih pravaca 2015-2030. koju predlaže ministarstvo. Ti putni pravci nalaze se u prostornim planovima naših županija, te u planovima Hrvatskih cesta, ali ne i u strategiji razvoja koja ide na Vladu RH i u Europu. Oni su ponovno Slavoniju zaboravili, izolirali, ponovno moram konstatirati po neznam koji puta da Požeško-slavonska županija izgleda ne stanuje u Hrvatskoj – oštro kaže župan Tomašević, koji je zajedno s županom Damir Bajsom iz Bjelovarsko-bilogorske županije, saborskim zastupnicima, predstavnicima Fakulteta prometnih znanosti održali okrugli stol o prometnoj povezanosti.

– Ja sam za to da se ti putni pravci koji su bili u Strategiji iz 1999. godine ostave i da se Slavonija prometno ne izolira i dalje. Ako sada ne uđemo u Strategiju Europske unije ti pravci se neće nikada izgraditi, a to je nedopustivo i za nas i naš razvoj pogubno. Neshvatljivo je da se prilikom pisanja tih strategija nije nitko konzultirao s našim županijama, a ta strategija predviđa samo Zagreb i Jadran, a nas se nigdje ne spominje – dodaje župan Tomašević koji se ponovno najavio u ministarstvo na razgovor zajedno sa saborskim zastupnicima.