Ponedjeljak, 13 Listopad 2014 17:55

Radnici će naplatiti tek desetinu svojih potraživanja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NEKRETNINE ZRC-A D.D. U STEČAJU PRODANE ZA 7,3 MILIJUNA KUNA RUSKOM INVESTITORU  -

 LIPIK – Nekretnine Zdravstveno rekreacijskog centra Lipik d.d. u stečaju prodane su u drugom pokušaju i to za 7,35 milijuna kuna. Kupac je tvrtka Itema–Iprom d.o.o. za trgovinu i usluge iz Zagreba iza koje stoji ruski investitor.

- Riječ je o hrvatsko-ruskom kapitalu kao i u slučaju hladnjače koja je nedavno otvorena u Lipiku. Mi smo već rekli da je to naš model rada i evo, uspjeli smo pronaći investitora s kojim smo neko vrijeme u kontaktima. Njihovi predstavnici su bili u Lipiku i sve potiho riješili za razliku od nekih ranijih koji su naglas puno obećavali, a onda se nisu ni prijavili na dražbu. Oni će, naravno, Kursalon i Wandelbahn obnoviti u izvornom obliku u suradnji s konzervatorima, urediti će bazene, izgraditi još jedan hotel i nastaviti obavljati djelatnost koju je ZRC imao prije rata, što je nama najvažnije. Osobno sam vrlo zadovoljan – kazao je gradonačelnik Vinko Kasana. Nove vlasnike, dodao je, očekuje uskoro u Lipiku kada će se o svemu detaljnije razgovarati. Ono što se već sada zna jest da će postojeća dokumentacija za obnovu ZRC-a morati ići na usklađivanje jer je izrađena 2000. godine. - Vjerujem kako će se, bez obzira na to usklađivanje, s konkretnim radovima krenuti slijedeće godine – zaključio je Kasana.

 Tvrtka Itema–Iprom bila je jedini ponuditelj na drugoj dražbi za prodaju nekretnina ZRC-a, a uplatila je kao jamčevinu 2,2 milijuna kuna. Ostatak novca dužni su uplatiti u roku od mjesec dana. Podsjetimo, od nekretnina ZRC-a nedavno je već prodan hotel Lipa u kojemu će se urediti Veteranski centar. Nažalost, treba reći da, iako su nekretnine ZRC-a prodane, bivši radnici od toga neće imati velike koristi.

- Nekretnine su bile opterećene založnim pravom i od ovog novca će za potraživanja radnika ostati tek oko 700 tisuća kuna. Kada se tome dodaju novci od hotela Lipa, sve ukupno iznosi oko milijun kuna a ukupna potraživanja radnika su bruto 9 milijuna kuna. Osim toga, od ovih milijun kuna još se mora uzeti dio za vođenje stečajnog postupka tako da radnicima neće ostati puno ali, takva su zakonska pravila u stečaju – kazao je stečajni upravitelj Milan Nakić. Potraživanja od ZRC-a prijavilo je 26 bivših radnika.