Petak, 31 Listopad 2014 12:26

Bolji standard za 90 učenika

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PODRUČNA ŠKOLA U VIDOVCIMA DOBILA NOVE UČIONICE  -

 VIDOVCI – Područna škola u Vidovcima, OŠ Antuna Kanižlića iz Požege nužnim adaptacijama i uređenjem novih učionica dobila je i bolje standarde za 90 učenika iz prigradskih naselja Vidovci i Dervišaga koji pohađaju ovu četverogodišnju školu. Smanjenje broja djece pogodilo je i ovu školu, IMG 4597pa sada ima samo po jedan razred učenika od 1. do 4. razreda, i u školi je već drugu godinu organizirana jednosmjenska nastava. – Ovo uređenje grad Požega je financirao sa 300 tisuća kuna, uredila se jedna nova učionica, dva uredska prostora za defektologa i pedagoga, uređenje kuhinje i od najveće učionice manja dvorana za tjelesni odgoj. To su decentralizirana sredstva za kapitalne investicije – rekao je dogradonačelnik Mario Pilon za obilaska radova.

 Zahvaljujući ovoj novoj učionici koju smo sada dobili, mi ćemo jednu od naših najvećih učionica u prizemlju osloboditi i od nje napraviti dvoranu za tjelesni jer ova djeca to nemaju. Ova škola ima sada IMG 4598kapacitete za najbolji mogući način nastave koje suvremeno školstvo očekuje u današnje vrijeme. Iako malo kasnimo ipak se trudimo da se približimo europskim standardima – ističe Marija Samardžija, ravnateljica škole.

 Ovdje na području prigradskih naselja Vidovci i Dervišaga u planu je i provođenje predškolske nastave, tako da roditelji ne moraju djecu voziti svakodnevno u grad Požegu. – Ovaj prostor ćemo dodatno urediti, osigurati nastavna pomagala i ovdje ćemo moći provoditi od slijedećeg mjeseca i predškolski program nastave za 20-tak djece koji traje do kraja školske godine – naglasio je gradonačelnik Vedran Neferović, koji je dao podršku školi da se u potpunosti uredi kuhinja i nova blagovaonica za učenike.

IMG 4611Od ove godine po pravilniku ministarstva predškolski odgoj je postao obveza lokalne zajednice, traje devet mjeseci. Roditelji više nemaju obvezu sufinanciranja, a dio, 20 kuna po učeniku daje država, 20 kuna Požeško-slavonska županija a ostalo grad Požega. Ta sredstva smo mi planirali za slijedeću proračunsku godinu. Oko 120-ero djece s područja grada bit će obuhvaćeno ovim predškolskim odgojem koji će u gradu provoditi Dječji vrtići grada Požega – pojasnim je dogradonačelnik Pilon. Djeca koja redovno pohađaju dječje vrtiće u zadnjoj godini pohađaju program predškolskog odgoja, a priključuju im se djeca koja nisu pohađala dječji vrtić. Kako roditelji djecu moraju osobno dopratiti do dječjeg vrtića, ovdje u Vidovcima se išlo s organizacijom predškolskog odgoja upravo na zahtjev roditelja da im se olakša, te da ne moraju djecu svaki dan voziti nekoliko kilometara, nego ih samo dopratiti ujutro do područne škole.

IMG 4603